Hoppa till huvudinnehåll

Vd för Borgå lokalservice om sänkta löner: ”De köksanställda valde själva att inte ta emot jobb med högre lön”

Köttfärssås och pasta i stora behållare
Köttfärssås och pasta i stora behållare Bild: Mostphotos skolmat,mat,kök,storkök,Köttfärssås,pasta,skolkök

Borgå stad sänker en del köksanställdas löner i och med centralköket, enligt tidningen Östnyland. Vd för Borgå lokalservice säger att personerna erbjöds andra jobb och att sänkningarna inte direkt beror på centralköket.

I början av veckan rapporterade tidningen Östnyland om att kökspersonalen i Borgå överraskades av att deras löner sänks i och med det nya centralköket. Det handlar om kökspersonal i skolköken.

Efter tidningens artikel skrev fullmäktigeledamoten Laura Karén (SFP) ett Facebookinlägg där hon säger att politikerna inte kände till lönesänkningarna då de fattade beslut om centralköket.

Matti Nuutti (SDP) har lämnat Borgåpolitiken, men var ordförande för stadsstyrelsen då besluten om centralköket fattades. Han hörde också till dem som var kritiska mot centralköket.

Han säger att det aldrig var tal om några lönesänkningar.

– Den information vi fick var att det blir inbesparingar när man gör större mängder mat på ett ställe och delar ut den, samt att man inte behöver ha lika mycket kökspersonal i längden, säger Nuutti.

Matti Nuutti (SDP), Borgå.
Arkivbild av Matti Nuutti. Matti Nuutti (SDP), Borgå. Bild: Yle/Fredrika Sundén matti nuutti

Enligt Nuutti fanns det en hotbild i att många köksanställda går i pension under de kommande åren. Frågan var hur man skulle lyckas hitta tillräckligt med personal till centralköket.

– Men att sänka lönerna diskuterade vi inte. Då hade jag genast torpederat det. När jag hörde om det här tänkte jag att det inte kan stämma; det låter ju alldeles tokigt, säger Nuutti.

En höna av en fjäder

Huvudförtroendeman Sune Forss vid fackförbundet JHL i Borgå säger att förhandlingarna med den berörda personalen fortsätter efter att den nya kökschefen har tillträtt.

Jag förstår nog folk. Det är inte roligt att någons lön sjunker. Det är självklart. Om jag skulle få bestämma skulle alla få behålla sin lön― Sune Forss

Han anser ändå att det nu har gjorts en höna av en fjäder. Lönesänkningarna berör fyra, fem av hundra anställda.

– Jag och kosthållningschefen Birgitta Creutziger gick runt till alla de här personerna och berättade att det kommer att ske förändringar. De blev erbjudna jobb på andra ställen så att lönerna inte skulle sjunka, säger Forss.

Han säger att det är ganska normalt att lönerna sjunker samtidigt som arbetsuppgifterna förändras och blir mindre krävande.

Strömborska skolkök.
Så här ser tillredningsköket i Strömborgska skolan ut. Strömborska skolkök. Bild: yle/Daniela Ilvonen Borgå,skolkök

I sitt Facebookinlägg skriver Laura Karén att kökspersonalen tvingas gå med på lönesänkningarna utan samarbetsförhandlingar.

Huvudförtroendeman Sune Forss säger att det inte stämmer – man har nog haft samarbetsförhandlingar.

– Alla har vetat om att det nya köket kommer. Men det kan ju hända att de inte har förstått att lönerna kan sjunka om jobbet blir mindre krävande.

Han påpekar också att kökspersonalen alltid har haft olika lön beroende på arbetsuppgifterna. Då någon har bytt arbetsuppgifter har lönen endera sjunkit eller stigit.

– Jag förstår nog folk. Det är inte roligt att någons lön sjunker. Det är självklart. Om jag skulle få bestämma skulle alla få behålla sin lön, men nu har vi ett sådant här system, säger Sune Forss.

Få Borgåanställda ville jobba i centralköket

Liksom Sune Forss säger vd Annika Malms-Tepponen vid Borgå lokalservice att man nog har haft samarbetsförhandlingar. De ägde rum den 30 oktober i fjol och har protokollförts. Protokollen finns hos Malms-Tepponen.

– I samband med förhandlingarna har vi konstaterat att jobben vid centralköket har varit lediganslagna både internt och externt. Eftersom vi inte fick tillräckligt många interna ansökningar fick vi också anställa utifrån, säger hon.

Jobben har först varit internt lediganslagna i två veckor, varefter man har öppnat upp dem för utomstående.

Bild tagen i strömborska skolans matsal, bild på salads bordet.
Bild tagen i strömborska skolans matsal, bild på salads bordet. Bild: yle/Daniela Ilvonen Borgå,strömborska skolan

Vad beror det på att politikerna inte har känt till att det kan bli lönesänkningar för personalen i skolköken?

– Lönesänkningarna är inte kopplade till centralköket på något sätt. Centralköket leder till sänkta personalkostnader i och med att produktionen centraliseras och områdesköken läggs ner så att antalet kokartjänster minskar, säger Malms-Tepponen.

Snarare är kollektivavtalet orsaken till de aktuella lönesänkningarna, enligt Malms-Tepponen.

Enligt det är lönerna inom lokalservice uppgiftsbaserade. Det finns åtminstone ett tiotal olika löner beroende på arbetsuppgifterna. Normen är att lönen justeras då arbetsuppgifterna förändras.

Om en kokare inte tar emot ett kokarjobb i ett annat kök och det inte längre kokas i det egna köket, då är det ju ett val― Annika Malms-Tepponen

Malms-Tepponen säger att hon i fjol gjorde ett sextiotal tjänstemannabeslut som i många fall handlade om lönesänkningar i och med förändrade arbetsuppgifter.

Då handlade det inte bara om centralköket, utan också till exempel städning och fastighetsunderhåll.

– Om du är kokare och flyttas över till ett jobb som kosthållsarbetare, till exempel, så sänks din lön eftersom jobbet är mindre krävande, säger Malms-Tepponen.

Hon säger att de uppgiftsbaserade lönerna är offentliga och att alla som jobbar inom lokalservice vet hur stora lönerna är. Informationen finns bland annat på Borgå stads intranät.

Eget val att inte ta emot jobb

Annika Malms-Tepponen säger också att lönesänkningarna berör en handfull anställda av hundra.

Utöver samarbetsförhandlingarna har dessutom huvudförtroendeman Sune Forss och kosthållningschef Birgitta Creutziger fört personliga samtal med de berörda.

Enligt Malms-Tepponen har personerna i fråga haft kompetensen att söka de lediganslagna jobben på centralköket. Dessutom har de blivit erbjudna andra jobb om de inte har velat jobba där.

– Det låter lite töntigt när jag säger det men det har handlat om egna val. Om en kokare inte tar emot ett kokarjobb i ett annat kök och det inte längre kokas i det egna köket, då är det ju ett val.

Strömborska skolans skolkök.
Strömborska skolans skolkök. Bild: yle/Daniela Ilvonen Borgå,skolkök

Hon säger att det har funnits kokarjobb åt alla som har velat ha dem, bland annat i och med pensioneringar.

Borgå lokalservice har till och med tvingats rekrytera utomstående till stadens områdeskök i Ebbo.

– Vi har inte ens lediganslagit jobb i fall där vi har försökt förhandla och kolla om personer med kokarkompetens som redan jobbar hos oss skulle vara villiga att ta emot dem. Sedan är det upp till var och en om de vill ta emot de högre avlönade jobb vi erbjuder, säger Malms-Tepponen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland