Hoppa till huvudinnehåll

17-åriga Kiiveri fint fyra i Paralympics – siktar på medalj i alla grenar i Peking

Santeri Kiiveri, Paralympics 2018.
Santeri Kiiveri ställde upp i fem grenar i Pyeongchang. Santeri Kiiveri, Paralympics 2018. Bild: EPA / All Over Press Santeri Kiiveri

Santeri Kiiveri följde upp sjätteplatserna i Pyeongchang tidigare genom att komma fyra i slalom. För medaljhoppet Ilkka Tuomisto förblev ett Paralympicsguld en dröm – skidåkaren slutade femma på 10 kilometer.

De första paralympiska vinterspelen gick strålande för Finlands yngsta deltagare Santeri Kiiveri. 17-åringen var sexa i storslalom och den alpina kombinationen, och avslutade sina tävlingar med en fjärde plats i slalom.

Kiiveri låg sexa efter det första åket men klättrade två placeringar i det andra. Särskilt nära medalj var han inte – avståndet till trean Jamie Stanton från USA var 2,38 sekunder.

Guldet gick till Nya Zeelands Adam Hall och silvret till Frankrikes Arthur Bauchet. Hall steg från trea till etta tack vare ett förträffligt andra åk och besegrade Kiiveri med 3,64 sekunder.

– Jag var förstås ute efter en pallplats och nära kom jag. Men sånt är det. Och visst är jag ändå nöjd, säger Kiiveri.

Kiiveri, som fyller 18 år på söndag, tävlade i sammanlagt fem grenar i Pyeongchang och blickar redan fram emot följande Paralympics 2022.

– I Peking måste jag sen passa på att ta medalj i alla grenar. Jag måste bara träna hårdare för att komma in bland de tre bästa.

Väggen kom emot för Tuomisto

Dubbelt äldre Ilkka Tuomisto har däremot nu satt punkt för sin paralympiska färd vad individuella tävlingar beträffar. Medaljfavoriten kom femma på 10 kilometer med klassisk skidteknik.

– Jag låg trea efter två varv, bara några sekunder från täten och tänkte att det här kan bli en bra dag. Men när jag gav mig ut på det tredje varvet märkte jag att benen fylldes av mjölksyra genast jag tryckte ens lite på gasen. Väggen kom emot.

Ilkka Tuomisto, Paralympics 2018.
Ilkka Tuomisto har vunnit ett silver och tre brons i Paralympics. Ilkka Tuomisto, Paralympics 2018. Bild: EPA / All Over Press Ilkka Tuomisto

Tuomisto blev 36,5 sekunder från guldmedaljören Yoshihiro Nitta från Japan. Tvåa slutade ukrainaren Grigorij Vovtsynskij och trea kanadensaren Mark Arendz som brädade Tuomisto med 16,2 sekunder.

Tuomisto, 34, tog brons i onsdagens sprint – hans tredje individuella medalj i karriärens fjärde Paralympics. Det enda som saknas är guldet.

– Visst är det en besvikelse att jag inte blev en paralympisk guldmedaljör. Det var en dröm som inte uppfylldes, säger Tuomisto som avslutar karriären i samband med morgondagens stafett.

– Men när jag tänker på min karriär, så har jag fått vara med om en massa fina stunder. Med tanke på det kan jag väl inte vara besviken.

Intervjuerna gjordes av Yle Urheilus Kristiina Kekäläinen (Ilkka Tuomisto) och Maija Kautto (Santeri Kiiveri) i Pyeongchang.

Läs också