Hoppa till huvudinnehåll

Digitaliseringen tar över strålkastarljuset i Finland nästa vecka - All Digital Week firas här för första gången

En man med 3D-glasögon sätter pekfingret mot en tv-skärm.
Digitaliseringen är här och känns skrämmande - nu sparkar kampanjveckan All Digital Week i gång. Oavsett kunskapsnivå välkomnas alla att delta och koma med frågor, farhågor och förhoppningar. En man med 3D-glasögon sätter pekfingret mot en tv-skärm. Bild: Mostphotos television,Beröring,lysdioder,pekskärm,filmkonst,underhållningsmusik,filmer,underhållning,framtid,animation,män,3D-modellering,virtuell verklighet,third,bänkidrott,programming

Kampanjveckan All Digital Week ordnas för första gången i Finland med start 19.3. Kampanjen går ut på att belysa olika sidor av digitaliseringen på olika håll i Finland under en veckas tid.

Det är första gången All Digital Week ordnas i Finland. Det är organisationerna Bildningsalliansen och Make It Finland som står bakom evenemanget.

Organisatörerna uppmuntrar alla aktörer som är intresserade att ordna evenemang kring digitalt innehåll. De uppmanar också vanliga medborgare delta och komma med frågor, farhågor och förslag till experter.

Framtiden är här

Digitaliseringens framfart har överraskat många och det kan kännas överrumplande.

Enligt Johanni Larjanko, koordinator på Bildningsalliansen, har digitaliseringens förändringar varit mycket större än många väntat sig.

- Man brukar säga om framtiden att den tar längre tid än du tror men är här fortare än du kan tänka dig, säger Larjanko.

Enligt honom behövs digitala veckan för att det finns viktiga frågor som vanliga medborgare borde ta del av.

Medborgare frågar, experter svarar

- Frågan om hur vårt samhälle ska se ut, hur det ska fungera och vad vi ska kunna göra är för viktig att lämna åt några tjänstemän. Utveckling är viktigt men vi som ska leva och använda nya tjänster och dra nytta av dem måste få säga till hur det ska vara.

Kampanjveckan går ut på att försöka visa upp olika aspekter och bjuda in aktörer som får presentera vad de gör och hur de tänker och svara på frågor.

Enligt Larjanko behöver man inte vara en digital expert för att delta i veckans evenemang. Tvärtom, det är en medborgarvecka där alla kan närvara och ställa så väl konkreta som stora frågor.

- Det handlar om att sätta människan först. Utvecklingen ska tjäna människan, inte tvärtom. Experter och sakkunniga ska inte ha ensamrätt på digitaliseringen.

Ny teknologi och aktuella frågor

Organisationerna själva ordnar evenemang under veckan. På måndagen ordnar Bildningsalliansen ett heldagsevenemang i SFV-huset G18 i Helsingfors.

Programmet kryllar av deltagare. Tjänsterna omakanta.fi och suomi.fi introduceras, Yle beskriver hur medielandskapet förändras och Helsingfors stad redogör för sin digitala strategi.

Bibliotek och uppstartsföretag delar schemat med nätpolisens arbete, konsumentskydd och Wikipedia.

På lördagen ordnar Make It Finland en trespråkig festival i utrymmet Hub Turku i Åbo.

Deltagarna har möjlighet att pröva på ny teknologi, skapa nytt med olika typer av material samt diskutera aktuella frågor.

Båda organisationernas evenemang är gratis.

Johanni Larjanko intervjuades i Vega Dag 16.3.2018.

Läs mera:

Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

Läs mera:

Talar du emoji-språket flytande? Ta det stora emojitestet!

Är du den pinsamma släktingen som skickar konstiga emojis åt alla? Eller har du full koll på dina emojier? Se om du får tummen upp eller tummen ner i det stora emojitestet.

Läs mera:

Digiträning: Se dina favoritprogram när som helst på nät-tv

Det blir allt mer populärt att se på tv på internet. Yle Arenan är redan en av Yles huvudkanaler. Man kan se på nät-tv direkt på sin tv, men det förutsätter att man har en rätt ny tv eller rätt tilläggsutrustning.