Hoppa till huvudinnehåll

Esko Aho: Valdeltagandet avgör vad som händer i Ryssland de kommande 6 åren

Finlands tidigare statsminister Esko Aho.
Finlands tidigare statsminster Esko Aho är optimistisk kring det ryska valet trots att Vladimir Putin inte har några motståndare. Ett lågt valdeltagande kan enligt Aho bli början på ekonomiska reformer i landet. Finlands tidigare statsminister Esko Aho. Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press Esko Aho

Esko Aho, styrelseordförande för East Office och Finlands tidigare statsminister, tror på ett lågt valdeltagande i presidentvalet i Ryssland på söndag. Ahos förhoppning är att valet ska bli startskottet på en modernisering av Rysslands ekonomi.

På söndag väljs Vladimir Putin till Rysslands president för fjärde gången. I det avseendet är valet ingen thriller. Men det som omvärlden och Putin själv kommer att hålla ögonen på under söndagen är valdeltagandet.

Ett högt valdeltagande är avgörande för presidentens legitimitet och Putins mål är att 70 procent av de röstberättigade tar sig till valurnorna.

Men Finlands tidigare statsminister Esko Aho är skeptisk.

- Jag tror det kommer att vara lägre. Hur mycket lägre är den stora frågan?

Enligt Aho skulle ett lågt valdeltagande tvinga Putin att dra sina slutsatser och på något sätt svara på missnöjet, eller apatin, som ett lågt valdeltagande uttrycker.

Hoppas på reformer efter valet

Som styrelseordförande i bolaget East Office är Esko Ahos främsta uppdrag att främja den finska industrins intressen på den ryska marknaden.

För finska företags del står en mera stabil rysk ekonomi högt på önskelistan och Aho tror att ett lågt valdeltagande kan innebära startskottet för att reformera ekonomin.

- Jag hoppas att det kommer att leda till att moderniseringsprocessen i Ryssland får större stöd. Det är nödvändigt att fatta ganska besvärliga politiska beslut för att få reformera ekonomin.

Vladimir Putin står på en scen intill en rysk flagga.
Vladimir Putin ordnade sitt sista valtillfälle inför valet på Krim, som annekterades av Ryssland 2014. presidentvalet på söndag ordnas på årsdagen av annekteringen. Vladimir Putin står på en scen intill en rysk flagga. Bild: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV Vladimir Putin,Krim

Enligt Aho har Putin två alternativ efter valet, förutsagt att valdeltagandet verkligen blir lågt.

Antingen fortsätter Putin som vanligt och försöker sig på några försiktiga reformer eller så tar han en ny mera reformistisk linje, men det skulle enligt Aho också förutsätta stora förändringar i regeringen.

- Det är den största frågan efter valet. Då är det dags att fatta beslut om i vilken riktning Ryssland ska ta.

“Opinionen spelar större roll än vi tror i Ryssland”

Speciellt demokratiskt är det ryska systemet inte. Putin och hans parti dominerar politiken och någon chans för oppositionen att få sin röst hörd på samma villkor finns inte. Den politiska eliten i landet kallar systemen för “suverän demokrati”.

Helt betydelselös är folkets vilja ändå inte. Aho menar tvärtom att vi ofta underskattar betydelsen av opinionen. Det är just därför Aho tror att ett lågt valdeltagande kan få positiva följder.

- Det finns en del av demokratiska aspekter i processen. Man kan säga att befolkningens opinion spelar ganska stor roll. Mycket större än vi kanske tror.

Oberoende om Ryssland efter valet går in för att driva igenom ekonomiska reformer eller inte, tror Aho att Rysslands globala ställning och relationerna till väst kommer att bli så gott som oförändrade.

- Utgångsläget är att allt fortsätter som det är just nu. Situationen kommer att vara komplicerad också i framtiden men det finns alltid en möjlighet att det går bättre eller sämre.

- Jag hoppas att Putin kommer att överraska oss genom att ha en mer positiv attityd i framtiden, säger Aho.

Putins väljs för fjärde gången till en mandatperiod på 6 år. Då den är slut kommer han att ha varit Rysslands president i 24 år.

Läs mera:

Vladimir och de sju dvärgarna – 5 saker du behöver veta om det ryska presidentvalet

Den 18 mars gör sju chanslösa kandidater futtiga försök att rubba president Vladimir Putins monopol.