Hoppa till huvudinnehåll

P som i Putinval

Bild av Anders Mård vid Kreml
Bild av Anders Mård vid Kreml Bild: Yle / Anders Mård korrespondent,anders mård

Söndagens presidentval i Ryssland handlar inte om att erbjuda olika alternativ för väljarna, utan det handlar enbart om att bevisa att det inte existerar några alternativ till Vladimir Putin, skriver vår medarbetare i Ryssland Anders Mård i en kolumn.

Söndagens presidentval här i Ryssland verkar inte engagera folk desto mer. Åtminstone inte i min bekantskapskrets.

Jag har suttit på diverse träffar den senaste veckan med vänner och bekanta. Vi har suttit i köket och pratat om allt mellan himmel och jord, men inte ett enda ord om presidentvalet. Kanske därför att valet, ja är tråkigt och förutsägbart. Alla vet ju redan resultatet, så varför rösta?

Men myndigheterna är åtminstone pigga på att ständigt prata om valet.

Valkampanjen märks kanske inte så mycket i gatubilden. Men myndigheterna använder istället andra kanaler för att försöka höja valdeltagandet.

Och det är viktigt med legitimitet. Det är angeläget att kunna visa upp att den stora majoriteten av folket aktivt stöder president Putin.

Det gäller alltså att mobilisera. Men inte vem som helst förstås, utan helst den del av befolkningen som är lojal gentemot den sittande presidenten. De som är kritiska får gärna sitta hemma.

Socialstyrelsen rekommenderar att rösta

Socialtjänsten aktiverar sig plötsligt och börjar ringa direkt till pensionärer för att påminna om valet, och kanske påminna om att den sittande presidenten har lovat höja pensionen.

De ringer också till de som röstar för första gången.

Nu råkar det sig så att min dotter fyller 18 år på söndagen. Och igår kom så det efterlängtade samtalet från socialtjänsten.

En vänlig herreman bad att få prata med vår dotter. Han informerade henne att hon nog har rätt att rösta, trots att hon blir myndig först på söndag. Informationen kom som en överraskning för henne för i skolan hade de kommit fram till att det myndiga gäller först från följande dag måndag.

Det var nån av skolkamraterna som hade grunnat över exakt vilken dag hen kan köpa ut en flaska champagne från butiken. Skolans svar var måndag. Men nu visste de sociala myndigheterna bättre.

Vår dotter kan alltså rösta på söndag, men köpa champagne troligtvis först på måndag.

Mannen från socialen sa ingenting om vem det lönar sig att rösta på, men han ville nog veta vilken tid hon planerar anlända till vallokalen så att de personligen får gratulera henne.

Putin hittar man på sociala nätverk

Man skulle kanske tycka att presidentvalsdebatter på teven skulle höja valdeltagandet. Men här i Ryssland fungerar det inte så. Särskilt inte när den sittande presidenten bojkottar alla debatter.

Alla andra sju kandidater deltar nog i debatterna, men det är en pina att titta på programmen. Diskussionerna är fullständigt ointressanta eftersom Putin inte deltar, och debatterna minskar bara intresset för valet då den ryska teven har förvandlat utfrågningarna till en show där politikerna helst skäller ut varandra.

Var är Putin då? Ja, presidenten för ingen valkampanj. Istället låter han teven tala. Och det räcker. Han dominerar som vanligt kvällsnyheterna i egenskap av sittande president.

Men häromdagen överraskade han nationen med att publicera en fyra timmar lång så kallad dokumentärfilm om sig själv. Det nya var att filmen inte visades på teve, utan enbart i sociala medier.

Och filmen välte kiosken direkt. Hittills har den setts av tolv miljoner, påstår den statliga propagandan.

Filmen är en enda lång hyllning till politikern och personen Putin. Inte ett kritiskt ord så långt örat kan höra.

I filmen pratar också unga ryssar födda 1999, samma år Putin tog över landet, och alla berättar hur familjens liv har förbättrats under Putins regim.

Syftet med filmen är också uppenbar. Den ska bevisa att Putin är en man också för den unga generationen, en profetisk man som kan leda Ryssland in i en ljus framtid.

Och den vandringen kan ta några år till. För Moses tog det visst 40 år tills han stupade i öknen i en ålder av 120. Putin är inte ens halvvägs.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes