Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoski visste tidigt att det skulle bli hennes dag – Björgen: ”Hon var ett snäpp bättre”

Krista Pärmäkoski spurtar in före Marit Björgen, Falun 2018.
Krista Pärmäkoski slog Marit Björgen med två tiondelar. Krista Pärmäkoski spurtar in före Marit Björgen, Falun 2018. Bild: EPA / All Over Press Krista Pärmäkoski,Marit Bjørgen

Att slå Björgen i spurten känns underbart, säger Krista Pärmäkoski efter karriärens tredje världscupseger på Faluns klassiska tia. På söndag avslutas säsongen med en jaktstart, där Pärmäkoski får jaga ledande norskor.

Krista Pärmäkoski stod för en taktiskt fulländad prestation på Faluns klassiska masstart över 10 kilometer.

Hon låg långt bakom i starten efter gårdagens sprintkollaps, kravlade sig tålmodigt uppåt i fältet utan att förivra sig, tog rygg på tätdamerna under de sista kilometerna – och spurtade förbi Marit Björgen på slutet.

– Att slå Björgen i spurten känns underbart. Jag slog en av världens bästa idrottare på upploppet, vad kan bli bättre?, säger Pärmäkoski i skidförbundets pressmeddelande.

Skidor som fungerar i kallt före

Redan på morgonen visste Pärmäkoski att det här bli en bra dag.

– När jag på morgonen hörde att det var runt 20 minusgrader ute visste jag att det här blir min dag, sade Pärmäkoski i Fis segerintervju genast efter loppet.

Pärmäkoski har tagit alla sina segrar på 10 kilometer klassiskt, men dagens förstaplats var den första i en masstart. Samtliga segrar har kommit med samma skidpar, som fungerar bra i kyliga förhållanden.

– De är lätta att åka med. Det var kul att tävla i dag.

Ingen trötthet inför avslutningen

P'ärmäkoski konstaterar också att den lugna startfarten gjorde sitt för att orka trycka på i de avgörande sekvenserna.

– Egentligen fanns ingen trötthet i kroppen då. Jag kunde öka farten i de sista backarna.

Efter OS-succén har finländskan haft som målsättning att ta en pallplats i den totala världscupen, men med ett lopp kvar medger hon att det blir tufft att nå dit.

– Jag borde ha lyckats bättre i Holmenkollen förra helgen, men jag kommer att njuta av att tävla en dag till.

Björgen: Väldigt nöjd

Pärmäkoski ger sig ut på världscupsäsongens sista lopp 43,4 sekunder bakom ledande Björgen. Söndagens jaktstart med fri teknik kan möjligtvis samtidigt vara den norska skidikonens sista tävling i världscupen.

– Jag måste säga att jag är väldigt nöjd. Hon var ett snäpp bättre, säger Björgen, som leder minitouren med 33,6 sekunders marginal till landsmaninnan Ingvild Flugstad Östberg, till NRK om avgörandet.

Marit Björgen kramar om Krista Pärmäkoski.
Björgen kunde inte rå på Pärmäkoski. Marit Björgen kramar om Krista Pärmäkoski. Bild: EPA / Kimmo Brandt Marit Bjørgen,Krista Pärmäkoski

– Jag är mycket belåten. Sällan har jag varit så nöjd med en tredjeplats. Marit höll på att spränga mig i bitar ett tag, men jag kämpade på, konstaterar i sin tur Östberg.

Östberg gör upp om segern i den totala världscupen med Heidi Weng, som har slitit med såväl formen som psyket under de senaste månaderna. Wengs lucka ner till Östberg är 107 poäng efter dagens 22:a plats.

– Det är tungt, jag får det inte att stämma. Tråkigt. Jag har inte varit i slag på sistone och då blir det så här, säger en uppgiven Weng till NRK.

Damernas världscupsäsong avslutas med 10 kilometer jaktstart med fri skidteknik med start klockan 12.30 på söndag.

Ställning, världscupen:

1) Heidi Weng NOR 1439
2) Ingvild Flugstad Östberg NOR 1332
3) Jessica Diggins USA 1226
4) Krista Pärmäkoski FIN 1114
5) Teresa Stadlober AUT 836
6) Marit Björgen NOR 835

Läs mera:

Seger för Krista Pärmäkoski! Besegrade Björgen i hisnande spurtduell

Efter säsongens sämsta insats följde en av de absolut bästa. Krista Pärmäkoski tog karriärens tredje världscupsseger då hon spurtslog Marit Björgen på Faluns 10 kilometer klassiskt.

Läs mera:

Skidstjärnan Heidi Weng knäcktes mentalt efter OS-missen: ”Ibland har man svarta dagar i livet”

Heidi Weng har tagit till psykologhjälp för att hantera osäkerheten som följt efter misslyckandet i OS. Jag har slitit med psyket, säger norskan som leder den totala världscupen.