Hoppa till huvudinnehåll

Skarp idrottarkritik mot landslagsledningen i skidskytte: Ingen kommunikation, glädje eller passion

Laura Toivanen, OS 2018.
Hårda ord av Laura Toivanen. Laura Toivanen, OS 2018. Bild: EPA / All Over Press Laura Toivanen

Ett förbundskaptensbyte hägrar i det finländska skidskyttelandslaget. Välkommet, anser Laura Toivanen som kritiserar dagsläget: Idrottarna gör nog sitt bästa – man skulle hoppas att alla runtomkring också skulle göra det.

Laura Toivanen avslutade säsongen med en lyckad prestation i Holmenkollens stafett. Skidåkningen löpte för första gången på länge och hon hade hoppats få visa upp den nyfunna formen i världscupavslutningen i Ryssland nästa helg.

– Synd att det inte blir av. Jag blev informerad att ”åk hem”. Jag hade väntat mig lite diskussion, att jag själv kunnat påverka beslutet, säger Toivanen i Yles intervju efter sin stafettsträcka.

Hon kritiserar därefter i skarpa ordalag den nuvarande landslagsledningen. Antti Leppävuori stiger åt sidan från posten som förbundskapten efter pågående säsong.

– Förhoppningsvis sker det förändringar. Jag väntar mig förmåga att växelverka och kommunicera, samt att vi får passion i teamet, säger Toivanen och nämner även servicemanskapet.

– I år har man glömt bort hälften av A-landslagsidrottarna under vintern. Jag hoppas att den kommande chefstränaren hämtar med sig glädje, positivitet och passion, att alla verkligen vill göra sitt bästa. Idrottarna gör nog sitt bästa – man skulle hoppas att alla runtomkring också skulle göra det.

Kähkönen duger inte?

USA:s nuvarande tränare Jonne Kähkönen har nämnts som huvudfavorit till chefstränarposten, men Iltalehti rapporterade i veckan att de planerna håller på att skjutas i sank.

– Ett par idrottare har tydligt signalerat att de inte vill ha Kähkönen, säger en källa till IL, och experten Toni Roponen fortsätter att Kaisa Mäkäräinens åsikt väger tungt.

Kaisa Mäkäräinen, 2017.
Mäkäräinen vill att hennes åsikt tas i beaktande. Kaisa Mäkäräinen, 2017. Bild: imago/Eibner Europa/All Over Press Kaisa Mäkäräinen

Mäkäräinen, som inte deltog i dagens tävling, har inte ännu meddelat om karriären fortsätter nästa säsong. Hon vill ändå gärna säga sin åsikt i tränarfrågan.

– Jag är lagets mest rutinerade idrottare, så nog har jag något slags perspektiv. Jag kan säga vad som fungerar och vad som inte fungerar, säger Mäkäräinen till Iltalehti och efterlyser mer samarbete mellan landslagslotsen och de personliga tränarna.

– Det skulle vara viktigt att den nya tränaren skulle beakta lagets behov. Man borde underlätta situationen för hela laget och framför allt föra dialog med de personliga tränarna.

Fransk seger i stafetten

Finlands placering i dagens stafett i Oslo var tolfte. Förstasträckans Venla Lehtonen växlade över som 17:e, en placering som Toivanen höll.

Mari Laukkanen gjorde väl ifrån sig på den tredje etappen och klättrade till tolva, vilket även var placeringen då Suvi Minkkinen korsade mållinjen. Finlands kvartett använde fem reservpatroner – delat näst minst i tävlingen.

Segern gick till Frankrike. Marie Dorin Habert lyfte upp fransyskorna i täten på den tredje etappen och ankaret Anais Bescond höll undan för jagande Laura Dahlmeier från Tyskland på det sista varvet.

På tredje plats kom Italien före Norge, vars ankare Marte Olsbu åkte en straffrunda efter ett misslyckat liggande skytte.

Resultat:

1. Frankrike 1.10.58,3 (0+6)
2. Tyskland + 14,4 (0+7)
3. Italien + 33,2 (0+8)
4. Norge + 1.26,5 (1+10)
5. Schweiz + 1.54,2 (0+8)
6. Sverige + 2.27,2 (0+3)
-------
12. Finland + 4.24,6 (0+5)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport