Hoppa till huvudinnehåll

Skidstjärnan Heidi Weng knäcktes mentalt efter OS-missen: ”Ibland har man svarta dagar i livet”

Heidi Weng.
Heidi Weng klarade inte av det mentala trycket. Heidi Weng. Bild: Yle / Tomi Hänninen Heidi Weng

Heidi Weng har tagit till psykologhjälp för att hantera osäkerheten som följt efter misslyckandet i OS.

Hon vann Tour de Ski och toppar fortfarande världscupsammandraget med klar marginal.

Men lätt har inte Heidi Wengs säsong varit. Framför allt inte de senaste månaderna.

Nedförsbacken började efter urladdningen på Touren vid årsskiftet och OS i Pyeongchang var en stor besvikelse. Wengs bästa placering var åttonde och hon rymdes inte med i Norges stafettlag.

Med undantag för femteplatsen på 10 kilometer klassiskt i Lahtis för två veckor sedan har placeringarna efter Korearesan varit dystra: 26, 25, 18 och på nytt 25 i gårdagens sprint i Falun.

– Det är så typiskt. Jag kände mig jättepigg efter Lahtis, hade en jättebra känsla i dag och gjorde mitt bästa tidskval för vintern (sjunde snabbast), säger Weng till NRK.

”Har slitit med psyket”

Weng, 26, är fortfarande storfavorit att ta hem den totala världscupen. Två lopp återstår av Faluns minitour och samtidigt världscupsäsongen: 10 kilometer klassiskt på lördag och 10 kilometer fritt på söndag.

Den kvickaste åkaren respektive dag belönas med 50 poäng. En totalseger i minitouren fyller kassan med 200 poäng. Wengs försprång till tvåan Ingvild Flugstad Östberg är 141, trean Jessica Diggins 234 och fyran Krista Pärmäkoski 366 poäng.

– Jag tror det blir seger (i totalcupen) om jag bara lyckas ta mig i mål. Jag hade nog ångrat om jag inte åkt hit, säger Weng som varit småsjuk under de senaste veckorna.

Heidi Weng, OS 2018.
Heidi Weng radade fram fyra placeringar mellan 8 och 11 i Pyeongchang. Heidi Weng, OS 2018. Bild: EPA / Antonio Bat Heidi Weng

Inför Falun berättade Weng att hon tagit till professionell hjälp för att försöka få upp de mentala knutarna.

– Det har varit stolpe ut. Det har varit tungt. Jag har slitit med psyket. Det fungerade inte som normalt i OS. Det knäcktes där, sade Weng till VG.

– Det har varit mycket fokus på OS. Nästan för mycket. Jag har hanterat det dåligt. Det har varit mycket fram och tillbaka. Osäkerhet. Det har blivit för mycket för mig. Det enda du kan göra är att få hjälp av en psykolog. Det har jag fått.

Vill inte sitta hemma med negativa tankar

Flera olika saker ledde till nedförsbacken, berättar Weng. Träningsmässigt skulle hon inte göra någonting annorlunda, men på den mentala sidan finns utrymme för förbättring.

Efter kvartsfinaluttåget i Drammens sprint förra veckan nobbade Weng alla intervjuer och till Sportbladet medger hon att hon tacklat medier dåligt.

– Jag har haft lust att åka tävlingar för att vara med "i leken" och inte bara sitta hemma och tänka negativa tankar. Ibland har man lite svarta dagar i livet.