Hoppa till huvudinnehåll

Big Time med Danmarks största arkitektstjärna

Bjarke Ingels tittar ut från en balkong med en vit bygghjälm på huvudet.
Bjarke Ingels tittar ut från en balkong med en vit bygghjälm på huvudet. Bild: Kaspar Astrup Schrøder Yle Fem,dokumentärprogram,Bjarke Ingels,6512 0204 000

Danska Bjarke Ingels drömde som ung om att teckna serietidningar. Det visade sig vara svårt utan kontakter och istället för att sonen skulle ligga hemma på soffan skickade hans föräldrar in en ansökan till en arkitektskola.

Karriären har gått spikrakt uppåt och av Wall Street Journal har Ingels kallats “one of architecture’s biggest stars”. Dokumentären Big Time följer Ingels under en femårsperiod (2011- 2016) när han kämpar med att slutföra sitt största projekt hittills.

Ingels företag Bjarke Ingels Group (BIG) har fått i uppgift att rita och bygga en av de skyskrapor som skall ersätta Twin Towers på Manhattan i New York – ett projekt som kommer att ändra stadens konturer.

Parallellt pockar många projekt och erbjudanden på hans uppmärksamhet.

Vi får följa med hans kreativa process och den långa rad av kompromisser som hans arbete innebär. Vi sidan om börjar också hans privatliv sätta allt större press på honom när hälsan sviktar.

Bjarke Ingels har offrat mycket av sitt privatliv på karriärens altare. Det lilla privatliv han haft har han skyddat väl och dokumentären blir ett första porträtt på en människa som omvärlden ofta lyfter fram som ett geni.

Vilket har varit framgångarnas pris och med vem har han valt att dela framgången? Finns det ens tid för kärlek i hans liv? Vad händer när hälsan sviktar och vilken betydelse har framgångarna då?

Se trailer för dokumentären på Youtube.


Orginaltitel: Big Time (Danmark, 2017)
90 dagar på Arenan

En dokumentär av Kaspar Astrup Schrøder.

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem