Hoppa till huvudinnehåll

"Buen camino" – Susanne Marins gick Jakobsleden

Susanne Marins
Susanne Marins. Susanne Marins Bild: YLE/Roger Källman porträtt,susanne marins

"Camino de Santiago" är en pilgrimsled med målet i Santiago de Compostela, i nordvästra Spanien. En av de många som gick Caminon i fjol var skådespelaren Susanne Marins från Vasa.

I katedralen i Santiago de Compostela finns aposteln Jakobs relikskrin. Under medeltiden var Caminon en av de viktigaste pilgrimslederna.

Under senare år har vandringen till Santiago de Compostela vuxit explosionsartat i popularitet - inte minst tack vare böcker och filmer som tagit upp fenomenet.

År 1987 gick knappa 3000 personer Caminon. 30 år senare, alltså i fjol var de över 300 000.

En idé som grott i 20 år

Idén att gå Caminon fick Susanne redan för 20 år sen. Hon säger att inspirationen kommer från författaren Paulo Coelhos böcker "Pilgrimsresan" och "Alkemisten". Då var hon ändå inte redo att ge sig ut på en sån resa.

- Men sommaren 2016 var vi på en roadtrip till Portugal och körde förbi bland annat Burgos. Då tänkte jag att "här är det ju", det är inte så långt borta!

Susanne tog ett foto av en av de gula pilarna som visar var pilgrimsrutten går. Hon delade bilden på Instagram och skrev "Bara de här pilarna gör mig på något konstigt vis lycklig".

Söderfjärden runt

Ett drygt år senare var det dags att göra verklighet av idén. Då hade Susanne en lucka i arbetsschemat och tid att ge sig ut på sitt äventyr.

- Det var nog en av de bästa saker jag har gjort på många år: att ge sig själv "andrum", tid att fundera över sitt liv och få kontakt med sig själv.

Som förberedelse inför vandringen tränade Susanne hemma i Österbotten. Det blev vandringar runt Söderfjärden, till Solf och till Malax.

- Jag började cirka två månader före Caminon att gå fem kilometer, sen sju och så vidare. I slutändan hade jag prövat att gå 20 kilometer ett par gånger.

En viktig del av träningen var att gå med rinkan på ryggen, säger Susanne. Ett stort dilemma var också att välja rätt skor.

- Jag hade köpt ett jättebra par läderskor, men de hann inte bli mjuka, jag borde ha gått in dem jättelänge. Dessutom var de lite för tunga för mig.

En och en halv vecka före avfärden tog Susanne chansen och köpte ett par lätta vandringsskor. De skorna gick hon sen hela vandringen med.

- Jag hade nog otrolig tur, för jag fick totalt två små blåsor på fötterna under hela vandringen.

Tur med vädret

Camino de Santiago - eller Jakobsleden som den kallas på svenska - är ett nätverk av pilgrimsvägar som sträcker sig över Europa och har målet i Santiago de Compostela.

Susanne Marins inledde sin vandring i Saint-Jean-Pied-de-Port på franska sidan av Pyrenéerna. Hon hade ursprungligen tänkt att inte vandra hela vägen, utan avsluta då hon kom fram till Burgos.

- Min plan var inte att gå ända fram. Jag ville se vad vägen ger mig och se hur jag klarar mig.

Olika Jakobsleder till Santiago de Compostela
Genom Europa går ett nätverk av Jakobsleder av olika längd. Olika Jakobsleder till Santiago de Compostela Bild: Wikimedia Commons / Manfred Zentgraf jakobsleder

Susanne gick Caminon i oktober. Hon säger att det var en jättebra tid att genomföra vandringen.

- I juli-augusti är det mer folk. I oktober var det också mycket folk, men det fanns dagar då jag fick gå för mig själv.

Vädret var också bra, med regn endast under tre dagar. Resten var soligt eller annars bara bra väder.

- Sista två veckorna gick man med mössa och vantar på morgonen, men sen klockan tolv var man tvungen att klä av sig.

"Buen camino!"

En del som går pilgrimsvandringen vill göra det i stillhet och inte prata med andra. Då respekterar man det, säger Susanne, som själv hade både tysta och "pratiga" etapper.

- Jag hade dagar då jag gick helt ensam och absolut inte hade något behov av att diskutera. Sen kunde jag också gå dagar i sträck med någon för att vi hade så mycket att prata om.

Katedralen i Santiago de Compostela vid Jakobsfestligheterna 2012
Katedralen i Santiago de Compostela. Katedralen i Santiago de Compostela vid Jakobsfestligheterna 2012 Bild: EPA / Xoan Rey Santiago de Compostela,pilgrimsfärd

Lokalbefolkningen som bor invid pilgrimsrutten är mycket vänlig mot vandrarna. Fastän det är hundratals personer som varje dag passerar så orkar de säga "Buen camino" åt alla och visa vilsna vandrare på rätt väg.

- Till och med när det var ett maratonlopp i Burgos och jag var på väg från stan, så ropade maratonlöparna "Buen camino" åt mig!

800 kilometer

Då Susanne kom fram till sin planerade destination, staden Burgos, så hade hon fått så pass blodad tand att hon bestämde sig för att fortsätta ända fram till Santiago de Compostela.

Det blev en vandring på inalles 800 kilometer.

Dryga fyra månader efter hemkomsten till Vasa processar Susanne ännu intrycken från vandringen. En av de största sakerna var ändå människomötena.

- Alla otroliga mänskor från runtom i världen, som jag har fått som vänner och delat livsstoryn med.

Susanne säger att hon nog kommer att gå Caminon fler gånger. Läderkängorna väntar på sin tur att få komma ut och vandra...

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten