Hoppa till huvudinnehåll

Hoppet i praktiken ute: Mäkäräinens missar bäddar för Kuzminas totalseger

Kaisa Mäkäräinen skjuter, 2017.
Kaisa Mäkäräinen steg 18 placeringar i jaktstarten. Kaisa Mäkäräinen skjuter, 2017. Bild: All Over Press Kaisa Mäkäräinen

Två bommar i det sista skyttet satte stopp för Kaisa Mäkäräinens hopp om en framskjuten placering i Holmenkollens skidskyttejaktstart. Anastasija Kuzmina ryckte upp ett stort försprång i totalcupen.

Det krävdes ett perfekt lopp av Kaisa Mäkäräinen för att drömmen om en tredje totalseger i skidskyttevärldscupen skulle leva vidare till den sista tävlingshelgen i Ryssland.

Det blev det inte.

Mäkäräinen, som misslyckades grovt i sprinten i förrgår och startade som 40:e dam, hade chans att slå sig in bland de 15 främsta med ett lyckat sista skytte – men det blev istället två bommar.

Under det sista varvet klättrade Mäkäräinen fem pinnhål och korsade mållinjen som 22:a. Samtidigt plockade rivalen Anastasija Kuzmina en ny topplacering.

Svängig tävling för Kuzmina

Kuzmina passerade Mäkäräinen i cupsammandraget tack vare en övertygande sprintseger, men i dag hade slovakiskan en sämre dag framför allt på skjutvallen.

Kuzmina ledde klart efter fem träffar i det första skyttet, bjöd in konkurrenterna i och med två bommar i det andra och föll ner till sexa efter ytterligare två missar i det tredje skyttet.

Men bra gick det ändå. Medan de flesta andra bommade var Kuzmina felfri i det sista skyttet. Hon fick ge sig mot vitryskan Darja Domratjeva på slutet och kom tvåa. Tredjeplatsen gick till USA:s Susan Dunklee.

Avståndet nu 52 poäng

Kuzminas ledning till Mäkäräinen i den totala världscupen (med säsongens två sämsta resultat borträknade) är nu 52 poäng, då en världscuphelg återstår. I Tiumen tävlar damerna i sprint på fredag (23.3) följt av jaktstart på lördag och masstart på söndag.

Mäkäräinen var snabbast av alla i skidspåret före Laura Dahlmeier, Vanessa Hinz och Kuzmina.

Mari Laukkanen, som gick ut från en 20:e plats, fick inte alls till det. Laukkanen missade sammanlagt fyra skott och avbröt tävlingen på grund av magproblem före det fjärde skyttet. Suvi Minkkinen åkte två straffrundor och slutade 50:e.

Norsk seger i herrstafetten

I dagens andra skidskyttetävling i Oslo blev det hemmaseger. De norska herrarna såg till att ta en klar triumf i stafetten.

Ingen kunde rå på kvartetten Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bö och Johannes Thingnes Bö i dag. Norrmännen sköt riktigt bra och behövde bara använda tre reservpatroner.

De två övriga pallplaceringarna tog Österrike och Ryssland hand om.

Det finländska laget med Olli Hiidensalo, Tuomas Grönman, Tero Seppälä och Tuukka Invenius slutade 14:e. Invenius åkte i mål drygt fyra minuter efter Norge. Finland använde totalt tio reservskott.

Resultat:

1. Darja Domratjeva BLR 30.37,4 (2)
2. Anastasija Kuzmina SVK + 9,2 (4)
3. Susan Dunklee USA + 29,5 (2)
4. Fuyuko Tachizaki JPN + 37,4 (1)
5. Julija Dzjyma UKR + 46,8 (2)
6. Anna Frolina KOR + 49,2 (2)
7. Laura Dahlmeier GER + 50,2 (2)
8. Uliana Kaisjeva RUS + 52,8 (2)
9. Veronika Vitkova CZE + 53,5 (2)
10. Vanessa Hinz GER + 54,5 (2)
---------
22. Kaisa Mäkäräinen FIN +1.52,6 (3)
50. Suvi Minkkinen FIN +4.37,7 (2)

Reell ställning i världscupen:

1. Anastasija Kuzmina SVK 722
2. Kaisa Mäkäräinen FIN 670
3. Darja Domratjeva BLR 641

Artikeln korrigerad klockan 14.00: Avståndet mellan Kuzmina och Mäkäräinen rättat till 52 poäng.

Läs mera:

Mäkäräinen håller hoppet om totalsegern vid liv: "Kan gå andra vägen nästa vecka"

Efter en blytung helg är Kaisa Mäkäräinen långt från sin tredje totalseger i världscupen. Hon håller hoppet uppe, men tycker att det har pratats om läget i sammandraget för mycket i ett par månader.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport