Hoppa till huvudinnehåll

Kvartsfinalklart i cupen: Vägen mot semifinal ligger öppen för EIF

Etchu Tabe driver med bollen.
Etchu Tabe har varit en av förgrundsfigurerna för det EIF som är klart för kvartsfinal i cupen. Etchu Tabe driver med bollen. Bild: Patric Westerlund Etchu Tabe,Ekenäs IF

FC Haka stod för en knall i cupen – och därmed väntar ett nytt division 1-motstånd för EIF:s del. HJK såg till att släcka Vasas cupdrömmar med en klar hemmaseger.

– I teorin har vi nu två hemmamatcher kvar och så är vi i final.

Det konstaterade EIF:s lagkapten Johan Estlander efter EIF:s 1–0-seger i cupmötet med AC Oulu i går. Etchu Tabe sköt Ekenäslaget vidare med en kvart kvar att spela.

Frågan är hur pass nära sanningen Estlander kom med sitt uttalande. I dag klarnade EIF:s motstånd i kvartsfinalen. Det blir ett klart mänskligt lag som står på andra sidan mittlinjen.

FC Haka, som slutade en placering före EIF i fjolårets division 1, stod för en överraskning när man slog ut FC Lahti på hemmaplan.

VPS klart slaget av HJK

Ligalaget lyckades kvittera med tio minuter kvar till full tid, men i förlängningen var det Haka som var starkare. Efter två fullträffar i i den andra förlängningskvarten vann Valkeakoskilaget med 3–1.

Det betyder att de två återstående division 1-laget möts i en intern fajt i Ekenäs. Med andra ord kommer ett lag utanför ligasfären att spela cupsemifinal.

I dagens andra match hade VPS ingenting att hämta mot HJK. Regerande cupmästaren från Helsingfors avgjorde med två snabba mål i mitten av andra halvlek.

Båda de målen föregicks av tveksamma ingripanden från VPS-målvakten Marko Meerits. Esten fick vittja nätet två gånger till när HJK vann med 4–1.

För HJK:s del väntar kvartsfinal mot KuPS.

Här är kvartsfinalerna:

EIF–FC Haka
HJK–KuPS
FC Inter–Ilves
SJK–FC Honka

Kvartsfinalerna spelas den 29 mars.

Resultat:

HJK–VPS 4–1 (0–0)
Mål: 1–0 Daniel O’shaughnessy, 2–0 Moshtagh Yaghoubi, 3–0 Joao De Mello, 3–1 Douglas Cae, 4–1 Evans Mensah.

FC Haka–FC Lahti 3–1 e. förl. (0–0, 1–1)
Mål: 1–0 Jonni Thusberg, 1–1 Henri Anier, 2–1 Anton Popovitj, 3–1 Jean Fridolin Nganbe.

Läs mera:

EIF klart för kvartsfinal i fotbollscupen – Etchu Tabe matchhjälte i Ekenäs

Ekenäs IF är klart för kvartsfinal i finska cupen i fotboll. EIF slog AC Oulu på Centrumplan i Ekenäs efter Etchu Tabes fullträff en kvart före fulltid.

Läs också