Hoppa till huvudinnehåll

Nedstämd Helenius vill inte prata om framtiden: ”Allt känns bara skit”

Robert Helenius, 2016.
Nog ska jag ju fortsätta, men för tillfället känns allting bara skit, säger Robert Helenius. Robert Helenius, 2016. Bild: Yle / Tomi Hänninen Robert Helenius

Jag är jättebesviken, säger Robert Helenius till Yle Sporten trots segern över Jurij Byhovtzev på lördagskvällen. Orsaken är handskadan han ådrog sig genast i början av kampen.

Det är ingen segereuforisk Robert Helenius som Yle Sporten når i Estland efter proffskarriärens 26:e vinst. Kvällen blev visserligen sen, men inte på grund av en segerfest utan ett sjukhusbesök.

Helenius slog sönder ett knogben i höger hand under den första ronden mot vitryssen Byhovtzev i Rakvere och vaknar upp med handen i gips.

– Det behövs som tur inte operation. Det hade brutits så stiligt att den fortfarande låg på plats ben mot ben, berättar Helenius.

Osäker vart segern skulle gå

Helenius säger att han sällan brukar klaga över smärtor mellan ronderna, men den här gången tog det för ont. Matchen var en enda lång pina från och med den andra ronden.

– Varje gång jag försökte slå kändes det som om någon slog mig på handen för fullt med en hammare. Det kändes övermäktigt att fortsätta, säger Helenius som ändå höll ut fulla åtta ronder.

– Jag tappade motivationen och glädjen i boxningen och ville sluta efter den femte eller sjätte ronden. Det var ändå så pass få ronder kvar och han (Byhovtzev) var ganska ofarlig att jag kämpade till slut med en hand.

Robert Helenius tränar, 2016.
När handen är hel tar träningen sannolikt vid igen på Åland. Robert Helenius tränar, 2016. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Robert Helenius

Två av domarna bedömde att Helenius var bättre, medan den tredje hade Byhovtzev som vinnare. Helenius var in i det sista osäker på vem som skulle koras till segrare.

– Jag var ganska osäker. Och egentligen hade jag inte nån skillnad hur det går, jag var mest bara orolig över handen. Det blev som det blev, en dålig vinst helt enkelt.

”Känns helt enkelt jättedåligt”

Helenius karriär har dalat under de senaste åren och i oktober förlorade han sin andra match i proffsringen. Under förra året besvärades han dessutom av en lunginfektion som ledde till kronisk trötthet.

Inför lördagens fajt signalerade Helenius att han kunde tänka sig en ny match mot mer högklassigt motstånd redan under våren. Den färska skadan kan nu grusa de planerna.

– Ingenting är klart ännu. Först måste jag försöka få handen hel igen, vi får börja planera om efter det, konstaterar Helenius.

– Jag är jättebesviken över att det gick så här. Det är mycket att ta in nu på samma gång. Det känns helt enkelt jättedåligt på alla möjliga sätt.

Känner du ändå att du har motivation att gå vidare med karriären?

– Det är för tidigt att säga nånting om det. Jag måste låta det här sjunka in lite och få handen i någorlunda skick innan jag tar ställning till den frågan, säger Helenius men fortsätter:

– Nog ska jag ju fortsätta, men för tillfället känns allting bara skit. Det är en så stor besvikelse. Jag har tränat hårt och allting är bra och sen händer det här när jag ska visa upp det i ringen. Så visst känns det bittert.

Läs mera:

Robert Helenius vann smärtsam fajt – enarmad överlevnadskamp i Estland

Robert Helenius tog proffsboxarkarriärens 26:e seger, då han med delade domarröster vann över Vitrysslands Juri Byhautsu i Estland. Helenius led av stora smärtor under nästan hela fajten.