Hoppa till huvudinnehåll

Nu ger fadersgestalten över stafettpinnen: ”Vi kommer att sakna dig jättemycket”

Ilkka Tuomisto, Paralympics 2018.
Ilkka Tuomisto deltog i fyra Paralympics och klev tre gånger upp på prispallen. Ilkka Tuomisto, Paralympics 2018. Bild: Finlands paralympiska kommitté Ilkka Tuomisto,Paralympiska spelen 2018 i PyeongChang

Finland slutade på en sextonde plats i medaljtabellen i de paralympiska vinterspelen i Pyeongchang. Under avslutningsdagen satte den trefaldiga Paralympicsmedaljören Ilkka Tuomisto punkt på en fin karriär.

Finland avslutade sitt Paralympics i mixedstafetten i längdåkning. Truppens enda damåkare Sini Pyy skidade två etapper, medan Inkki Inola och Ilkka Tuomisto hade hand om herrsträckorna.

Då ankaret Tuomisto korsade mållinjen tog samtidigt en fin finländsk idrottskarriär slut. Den trefaldiga Paralympicsmedaljören tog farväl med en tiondeplats i stafetten.

– Det här var ett fint avslut och samtidigt skedde en generationsväxling, säger en rörd Tuomisto till Yle Urheilu.

– Jag hoppas att Sini och Inkki fortsätter den fina framgången som jag själv åtminstone i nån grad lyckats nå. Det var fint att ge över stafettpinnen till de här ungdomarna.

Ilkka Tuomisto, med sin bronsmedalj i Paralympics 2018.
Hårt arbete och dedikation är Ilkka Tuomistos framgångsrecept. Ilkka Tuomisto, med sin bronsmedalj i Paralympics 2018. Bild: Finlands paralympiska kommitté Paralympiska spelen 2018 i PyeongChang,Ilkka Tuomisto

Tuomisto medger att han hade svårt att hålla fokus på prestationen i sin sista tävlingsstart. Finland låg vid sista växlingen redan långt efter täten och var över tre minuter efter segrande Ukraina i mål. Silvret gick till Kanada och bronset till Tyskland.

34-åringen, som tog brons i sprinten i Pyeongchang, vet vad som krävs för att nå toppen – och har ett tydligt budskap till unga idrottare.

– Hårt arbete och dedikation till grenen. Det behöver man om man vill ha framgång och utvecklas till en allt bättre skidåkare.

Pyy: Skulle inte vara här utan dig

Såväl Pyy som Inola siktar för fullt mot följande vinterspel i Peking 2022. De tackar Tuomisto för allt stöd de fått under årens lopp.

– Du har Ilkka tagit emot oss båda och alla andra skidåkare med öppna armar och ända från början gjort allt för att det ska gå bra för oss. Du har gett alla råd man bara kan önska, vi skulle säkert inte vara här utan dig. Vi kommer att sakna dig jättemycket, säger Pyy.

Finland slutade på en delad sextonde plats i medaljtabellen med Tuomistos brons, samt snowboardåkaren Matti Suur-Hamaris guld i snowboardcross och brons i banked slalom.

Medaljtabellen i Paralympics

1. USA 13+15+8 = 36
2. Oberoende paralympiska idrottare från Ryssland 8+10+6 = 24
3. Kanada 8+4+16 = 28
4. Frankrike 7+8+5 = 20
5. Tyskland 7+8+4 = 19
6. Ukraina 7+7+8 = 22
7. Slovakien 6+4+1 = 11
8. Vitryssland 4+4+4 = 12
9. Japan 3+4+3 = 10
10. Nederländerna 3+3+1 = 7
---------
16. Finland 1+0+2 = 3

Läs mera:

Motorcykelolycka kostade Paralympicsmästaren Suur-Hamari benet – insåg redan på sjukhusbädden att ingenting är omöjligt: ”Jag har inte några undanflykter”

Inte var den första tanken på sjukhusbädden direkt att jag i kväll får ett Paralympicsguld runt halsen, säger en rörd Matti Suur-Hamari efter dagens guld i snowboardcross i Pyeongchang. Vägen fram har varit lång.

Läs mera:

17-åriga Kiiveri fint fyra i Paralympics – siktar på medalj i alla grenar i Peking

Santeri Kiiveri följde upp sjätteplatserna i Pyeongchang tidigare genom att komma fyra i slalom. För medaljhoppet Ilkka Tuomisto förblev ett Paralympicsguld en dröm – skidåkaren slutade femma på 10 kilometer.

Läs också