Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoski jagar platsen som världens bästa – norskorna fruktar Johaug: ”Kan döda spänningen”

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski kan bland annat ta med sig tre världscupsegrar från den här säsongen. Krista Pärmäkoski. Bild: EPA Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski avslutade en succésäsong som världscupfyra. Nu ska hon jaga platsen som världens bästa damåkare. Samtidigt tvekar Marit Björgen om sin fortsättning – och varnar för Therese Johaug. "Jag vet att hon kommer att vara väldigt stark."

Tre OS-medaljer, karriärens första segrar i världscupen och totalt tio prispallsbesök.

Krista Pärmäkoski kan blicka tillbaka på karriärens bästa säsong. I dag avrundade hon den med en sjätteplats i Faluns minitour.

Vinterns fyra i den totala världscupen säger så här om sin säsong:

– Jag måste vara nöjd med säsongen. Jag har haft en del sjukdomar och tvingats stå över tävlingar. Därför är det bra med en fjärdeplats totalt. En sjundeplats i sprintcupen är snäppet sämre än i fjol, men det visar ändå att jag håller en bra nivå där också, konstaterar hon i skidförbundets intervju.

"Måste göra mycket jobb i sommar"

Under 2018 har Pärmäkoski tagit sina tre första segrar i världscupen – alla gånger på tio kilometer klassiskt. I går kom den senaste i Falun.

Dessutom åkte hon hem från Pyeongchang med tre OS-medaljer. De tre medaljerna kom individuellt och hon har lyckats befästa sin position som en av världens bästa åkare.

Krista Pärmäkoski med Finlands flagga.
Krista Pärmäkoski tog hälften av Finlands medaljer i OS. Krista Pärmäkoski med Finlands flagga. Bild: Lehtikuva Vinter-OS i PyeongChang 2018,längdskidåkning,Krista Pärmäkoski

Nu vill hon bli bäst av alla.

– Det finns mycket att förbättra för att vara där. Efter tävlingar i Finland blir det en liten paus. Sedan fokuserar jag på träningen igen. Jag måste göra mycket jobb i sommar för att åka fort nästa vinter.

Hon konstaterar att den sista tävlingen för säsongen på internationell nivå inte var någon höjdare. I jaktstarten i fristil räckte krafterna inte till.

– Gårdagens lopp kändes av en del och det var väl därför helt okej. Jag hade egentligen ingen chans på en topp tre-placering i världscupen. Jessica Diggins hade behövt rasa ihop fullständigt.

Slagit Björgen på träning klart

Pärmäkoski siktar på att vara bäst i världen nästa vinter. Therese Johaug siktar på att ta tillbaka den positionen.

Therese Johaug won the athlete of the year award in Norway in early 2016.
Therese Johaug har avtjänat sitt dopningsstraff till nästa säsong. Therese Johaug won the athlete of the year award in Norway in early 2016. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Therese Johaug

Norskan, som har varit dopningsavstängd de två senaste säsongerna, kommer att stå på startstrecket nästa vinter. Redan nu tittar landsmaninnor framåt med fruktan.

– Vi får se om Therese är överlägsen nästa vinter eller om det blir jämnt. Jag fruktar att hon dödar spänningen, men vi andra ska försöka hänga på, säger Ragnhild Haga till NRK.

Haga – OS-mästarinna i Pyeongchang – säger att Johaug har kört ifrån Marit Björgen, som vann minitouren i Falun, på träning i Holmenkollen under vintern.

– Jag tror att Marit känner att hon måste skärpa sig, säger Haga.

Björgen bestämmer sig vid påsk

Björgen medger efter avslutad världscupsäsong att hennes vän har visat kanonform.

– Therese har blivit bättre sedan hon senast åkte i världscupen. Jag vet att hon kommer att vara väldigt stark. Hon har gjort jobbet och är motiverad.

Marit Björgen.
Marit Björgen avrundade vintern som en vinnare. Marit Björgen. Bild: EPA Marit Bjørgen

Det är fortfarande oklart om Björgen kommer att fortsätta sin karriär. Den norska skiddrottningen fyller 38 år om några dagar och hon har inte bestämt sig.

I dag tog Björgen sin 114:e seger i världscupen och ingen vet om det var hennes sista. Hon säger att ett beslut kommer efter påsk. Då tas landslaget för nästa säsong ut.

– Det har varit lite upp och ner. Jag avslutade fint och jag är egentligen väldigt nöjd. Ingen kan övertala mig. Jag går på magkänsla.

Läs mera:

Pärmäkoski satte punkt med sjätte plats – Heidi Weng tog hem totalcupen

Marit Björgen gick inte att rubba på dagens jaktstart med fri skidteknik i Falun. Krista Pärmäkoski tappade två placeringar och slutade sexa, medan Aino-Kaisa Saarinen tog farväl med en 23:e plats.