Hoppa till huvudinnehåll

Robert Helenius vann smärtsam fajt – enarmad överlevnadskamp i Estland

Robert Helenius firar seger, 2016.
Robert Helenius tillbaka som vinnare. (Arkivbild) Robert Helenius firar seger, 2016. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Robert Helenius

Robert Helenius tog proffsboxarkarriärens 26:e seger, då han med delade domarröster vann över Vitrysslands Jurij Byhovtzev i Estland. Helenius led av stora smärtor under nästan hela fajten.

Det blev en seger till slut, men inte en särskilt övertygande sådan. Robert Helenius besegrade sin vitryska tungviktsutmanare med domarpoängen 2–1 (77–76, 77–76, 75–78) under en boxningsgala i Rakvere.

En orsak till den tröga insatsen var skadan som drabbade Helenius genast i den första ronden. Han skadade sin högra hand och fick ty sig till en enarmad försvarskamp, som till slut bar fram till seger.

Publiken buade när resultatet kungjordes och Helenius utropades till vinnare. Den Borgåbördige ålänningens högra hand var tydligt uppsvälld efter matchen.

– I den andra ronden började det ta så ont att jag inte längre kunde slå. Förstås märkte motståndaren det, sade Helenius efteråt i Pafs intervju och medgav att han övervägde att ge upp.

– Motivationen for helt. Det var bara en överlevnadskamp. Jag ville inte fortsätta, men ville inte heller förlora. Ingen vidare match, men det blev i alla fall seger.

Nya planer

Helenius, 34, höll ut fulla åtta ronder mot den till stort meritlösa 31-åriga vitryssen. Segern var den 26:e under proffskarriären.

I den förra kampen mot britten Dillian Whyte i oktober åkte Helenius på karriärens andra förlust. Han hade planerat att gå en ny match redan senare i vår, men skadan sätter nu troligen stopp.

– Jag tror inte det lyckas. Det harmar jättemycket, säger Helenius som i natt skrev på sin Facebooksida att röntgenbilder visade att ett ben gått sönder i högra handen.

Läs mera:

Nedstämd Helenius vill inte prata om framtiden: ”Allt känns bara skit”

Jag är jättebesviken, säger Robert Helenius till Yle Sporten trots segern över Jurij Byhovtzev på lördagskvällen. Orsaken är handskadan han ådrog sig genast i början av kampen. Det är för tidigt att säga nånting om det, säger han om fortsättningen.

Läs mera:

Uusimaa: Robert Helenius led av potentiellt livsfarlig lunginflammation i över ett år – ”Var trött hela tiden”

Bara en dag efter att ha annonserat ut sin comeback berättar proffsboxaren Robert Helenius för tidningen Uusimaa att han lidit av kronisk trötthet det senaste året. Det visade sig vara en twar-infektion, berättar boxaren för tidningen.