Hoppa till huvudinnehåll

Studentkören förenar stämmor och generationer: ”Ensam är det inte många som får chansen att stå på de stora scenerna”

En kvartett från Akademen tar ton från telefon och sitter på huk med koncentrerade blickar vid några krukväxter.
Den för kvällen sammansatta kvartetten med Valter, Dennis, Basse och Lasse tar ton från telefonen, medan de i lekfull anda gömmer sig för de sina rivaler. En kvartett från Akademen tar ton från telefon och sitter på huk med koncentrerade blickar vid några krukväxter. Bild: Yle/ Heini Rautoma Akademiska Sångföreningen,körsång,manskörer,Kvartett,Studentkör

Gula studentmössor på rad i Kajsaniemi. Den bilden vill aktiva akademensångare komma ifrån. Akademiska sångföreningen fyller 180 år, men är ung till sinnet. Yle Huvudstadsregionen följde med sångarna på träningsläger i helgen och fick svar på varför det är så roligt att sjunga i kör.

- Jubileumskörer med sångare från alla generationer är bara en minimal del av Akademen. Den aktiva kören är långt från gulnade studentmössor, säger körmedlemmen Kasper Sundström, 31.

Akademen är en studentkör för 20-30-åriga män i huvudstadsregionen. Vanligtvis övar kören en gång i veckan.

Sundström menar att körlivet i Akademen är både nytänkande och socialt.

- Under längre körveckoslut lär vi känna varandra. Vi spelar spel, badar bastu, sportar och umgås.

Bra sätt att få stå på de stora scenerna

Cosmo Jenytin har sjungit med i Akademen i ett drygt år. Han tror att det blivit mer vanligt för unga män att sjunga.

- Unga män som sjunger blir allt mer populära. Popstjärnor såsom Isac Elliot och Justin Bieber är kanske förebilder för att det är okej för unga män att sjunga, säger Cosmo.

Vi har inga dåliga sångare i Akademen

Det är ändå inte stjärnstatusen man är ute efter i kör, utan gemenskapen och att uppträda tillsammans.

- Man kan vara lite teaterapa och stå på scen inför publik, men man behöver inte göra det ensam, säger Sundström.

- Hur stilla man än skulle stå, så uppträder man ju när man är på scen. Det finns något tilltalande bara med att stå på scenen.

Körsångarna Cosmo Jenytin och Kasper Sundström sitter i en soffa och pratar.
Körsångarna Cosmo Jenytin och Kasper Sundström säger att körsång är ett bra sätt att få uppträda - ensam skulle man knappast så lätt få stå på Musikhusets scen. Körsångarna Cosmo Jenytin och Kasper Sundström sitter i en soffa och pratar. Bild: Yle/ Heini Rautoma Akademiska Sångföreningen

Jenytin påpekar också att det går lättare och snabbare att få vara framme som sångare om man gör det tillsammans. Han tar som exempel att de sångare som sjöng in i höst hade sin första övning i Musikhusets sal.

- Ensam är det nog inte så många som får chansen att stå på de stora scenerna. Med Akademen kan man lyckas tillsammans snabbare.

Sjunga i duschen räcker långt

Sundström sitter med i tentamensnämden, som årligen väljer nya sångare genom insjungning. Han säger att det inte finns hopplösa fall, alla kan sjunga bara man använder sitt instrument.

- Det är ju inte så att man antingen kan eller inte kan spela fotboll heller. Eller spela gitarr. Allt går att öva, och jag tror att många som upplever att de inte kan sjunga kanske aldrig har övat upp sitt instrument, alltså rösten.

Akademen övar och sjunger med noter i hand i en gymnastiksal.
Rasmus Kurtén och resten av Akademen tränar intensivt inför nästa konsert - Jubileumskonserten i april. Akademen övar och sjunger med noter i hand i en gymnastiksal. Bild: Yle/Heini Rautoma Akademiska Sångföreningen,Studentkör

Sundström säger ändå att man måste ha en viss kunskap för att passa in i Akademen, eftersom kören är ambitiös.

Jenytin, 23, sjöng in utan desto mer sångarerfarenhet.

- Jag hade sjungit innan målbrottet, men att sjunga i duschen var nog ungefär min erfarenhet innan jag sjöng in i Akademen.

Han har lärt sig mycket under ett drygt år med i kören. Ibland ger de mer erfarna sångarna respons under eller efter övningen, och många körmedlemmar tar också skilda sånglektioner.

- Det handlar om att inse att man använder muskler när man sjunger. Jag tror att det viktigaste jag har lärt mig är att slappna av, säger Jenytin.

Bastu, spel och pokaljakt på veckoslutsläger

Yle Huvudstadsregionen träffar kören på ett veckoslutsläger i Lojo. På programmet står förutom intensiva övningar inför den kommande jubileumskonserten även bastu, spel, sport och en lekfull kvartettävling.

Kvartetterna har tid att förbereda sig under kvällen. Kvartettävlingen är inofficiell och medlemmarna är förtegna om detaljerna, men klart är att en ärofylld pokal står på spel.

Namnlista för kvartettävling på Akademens träningsläger, skrivet med tusch.
Spänningen stiger då Kvartettävlingens gruppindelning tillkännages under övningshelgen. Namnlista för kvartettävling på Akademens träningsläger, skrivet med tusch. Bild: Yle/Heini Rautoma Akademiska Sångföreningen,Studentkör

Teamen blir slumpmässigt indelade. Kvartetten Basse, Lasse, Dennis och Valter sätter genast i gång med att slänga fram idéer. De är nöjda med gruppindelningen.

- Vi har så bra stämning att vilken som helst indelningen skulle vara bra. Vi har inga dåliga sångare i Akademen, säger killarna.

På rak arm stämmer den nya sammansättningen upp till sång för journalistens nyfikna mikrofon. Sedan börjar killarna också fundera på fysiska element i kvällens sceniska framträdande.

- Showelement är viktigt. Det är inte den seriösaste av tävlingar, men en av de roligaste.

Två män spelar badminton i en körövningssal.
Under pauserna flyger badmintonfjädrar över körstolarna. Kören vill lyfta fram sin unga och aktiva sida. Två män spelar badminton i en körövningssal. Bild: Yle/Heini Rautoma Akademiska Sångföreningen

Stämningen under övningar och pauser är avslappnad men koncentrerad. Akademen är med sina 180 år på nacken en ambitiös kör.

- Det är roligt när man sjunger bra, säger Sundström.

Han kompas av Jenytin, som säger att stämningen är bra i kören, och stannar med en blinkning upp vid den dubbla innebörden av god stämning.

Jubileumskonsert i april

Akademen uppträder nästa gång den 14 april i Musikhuset i Helsingfors. En del nyskriven musik står på repertoaren, men det bjuds också på äldre musik.

Bland annat klingar en del fågellika ljud under övningspasset - det är återanvänt material från fjolårets succékonsert Fåglarna.

I vissa sånger får den aktiva kören förstärkning av en jubileumskör som består av akademare av olika generationer.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen