Hoppa till huvudinnehåll

Den tredje gruppen flyktingar kommer till Kimitoön i höst – nu är man väl förberedd

Säng med tecken, handdukar och ett par nallar på.
Kimitoön tar emot kvotflyktingar för tredje året i rad. Säng med tecken, handdukar och ett par nallar på. Bild: Yle/Malin Valtonen mjölbolsta flyktingförläggning,Raseborg

I måndags, den 12 mars beslöt Kimitoöns fullmäktige att man tar emot en grupp kvotflyktingar. Hittills har man tagit emot 40 personer som flytt kriget i Syrien, den här gången är det 10 personer som kommer.

Annica Lindroos i Dalsbruk jobbar som frivillig inom Röda Korset och har varit med och förberett inför flyktingarnas ankomst de två tidigare gångerna.

Hon säger att man nu är väl förberedd och vet vad som gäller och har redan varit och hämtat ett lass saker till flyktingarna.

– Mest lärde vi oss nog efter den första gruppen. Då hade vi kanske inte skaffat tillräckligt med möbler för de som kom, men nu vet vi ungefär vad det är de behöver när de kommer.

Två kvinnor talar med varandra.
Annica Lindroos och Sini-Tuulia Numminen när de förberedde för flyktingarna som anlände förra året. Två kvinnor talar med varandra. Bild: Yle/Monica Forssell sini-tuulia numminen

Lindroos säger att Kimitoöborna har varit väldigt givmilda och positivt inställda till flyktingarnas ankomst och hon har inte haft svårt att få tag i möbler.

Anländer troligtvis i september

Man vet ännu inte varifrån flyktingarna kommer men från kommunen har man haft som önskemål att få syrier eftersom man haft dem förut och redan har material och kunskap om till exempel språket.

Kommunen har angett den 15 september som tidigaste möjliga datum för mottagandet och enligt Lindroos har de föregående flyktinggrupperna kommit nästan på dagen så man räknar med att det går likadant nu.

– Dom här människorna kommer ofta från miljonstäder så de tycker ju nog att Dalsbruk är väldigt litet.

Många av de kvotflyktingar som landat i Dalsbruk har redan flyttat vidare för att kunna studera vidare eller söka jobb. Många har bekanta i andra områden i Finland och söker sig ibland till dem.

– Jobbsituationen är inte den bästa här i Dalsbruk och även om de gärna hade stannat så är det svårt för dem att hitta ett jobb eller kunna studera på finska.

– Till sommaren hoppas vi kunna veta vad det är frågan om för personer, om det är familjer eller ungdomar, och från vilket land de kommer, säger Lindroos.