Hoppa till huvudinnehåll

Det kalla vintervädret gör gott åt Östnylands skogar

revirinstruktör Ove Simosas
Revirinstruktör Ove Simosas säger att vintervädret har varit bra för skogsarbetet. revirinstruktör Ove Simosas Bild: Yle/ Stefan Paavola skogsbruk,virkesanskaffning,revirinstruktör

De senaste två månadernas kyla har gjort gott åt skogsbruket. Efter en varm början har de senaste två månadernas kyla gjort att arbetet ute i skogarna har kommit i kapp med målsättningen, säger revirinstruktör Ove Simosas på Skogsreviret i Borgå.

– Det blev ändå en ordentlig vinter och en ganska bra skogsvinter. Bättre än medeltalet de senaste fem åren, skulle jag säga, säger Ove Simosas.

Kölden behövs för att skogsmarkerna kan bära skogsmaskinerna. När marken är frusen tar sig maskinerna fram utan att skada markytan.

Arnold-Larsen Björn - arbetsledare på Skogsvårdsföreningen Skogsrevirets Borgåkontor 13.01.17
Det ska vara kallt för att skogsmaskinerna ska kunna ta sig fram utan att belasta naturen i onödan. Arnold-Larsen Björn - arbetsledare på Skogsvårdsföreningen Skogsrevirets Borgåkontor 13.01.17 Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland (tidning),Borgå,skogar,björn arnold-larsen

Simosas uppskattar att ungefär hälften av skogsmarkerna i Östnyland är sådana som helst kräver vinterföre då jobbet görs.

- Nu på vintern hugger vi inte torra fina ställen, utan de blöta markerna. Lite varierar det, men mellan 30 och 50 procent av skogarna i Östnyland skulle helst få behöva vinterföre när vi är i skogen och gör jobbet.

Knagglig start har tagits i kapp

I januari sa Simosas åt Yle Östnyland att han är orolig, då vintern började med varmt väder. Men genast efter intervjun tog vintervädret vid.

Simosas säger att det varit tillräckligt med köldgrader, även om snömängden ibland har orsakat extra jobb med att få marken att frysa.

– Vi har nått våra mål. De här två månaderna som det har varit riktigt vinter har varit bra. Och den tycks ju fortsätta ännu; de lovar minusnätter fram till påsk. Vi jobbar på tills föret far.

Skogsindustrin har ändå höga förväntningar på att få virke från de privatägda skogarna. Branschen går i vågor enligt årstiderna, enligt Simosas.

Då det såg dåligt ut för vintervädret såg den uteblivna kölden ut att påverka priset på papper och virke.

– Nu har vi huggit så mycket virke att är det lugnt till sommarmånaderna. Men ganska snabbt kommer stressen på oss igen. Blir det en dålig sommar som vi hade i fjol så kan det märkas i priserna.

Normalt är skogsarbetet lugnare mellan påsk och midsommar. Simosas säger att det snart kan komma en varm vecka och så tar arbetet snabbt slut.

– Naturen måste ta igen sig lite, så ska det vara.

Läs mera:

Köldgraderna får tummen upp av skogsbrukare i Östnyland – men skogen har ännu inte frusit tillräckligt

Den senaste veckan har bjudit på köldgrader i Östnyland, och det gör det lättare för skogsbrukare att få ut sitt virke ur skogen. Men vädret borde bli ännu kallare för att en ordentlig tjäle ska bildas.

Läs också