Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Därför lönar det sig att skaffa ett Yle-konto

Yle Arenan på mobilen.
Yle Arenan på mobilen. Yle Arenan,Digitreenit,vetamix

Igen en onödig profil och ett nytt lösenord att tappa bort? Nej, så är det inte. Ett eget Yle-konto gör det bekvämare att använda Yle Arenan, ger dig rätt att kommentera artiklar på svenska.yle.fi och ger många andra fördelar. Att återställa ett bortglömt lösenord är inte heller svårt.

Med Yle-konto kan du registrera dig i alla Yles webbtjänster på en gång. Profilen fungerar på olika plattformar och i olika apparater.

Det fungerar i Arenan på din dator, men också för Arenan-applikationen i din smarttelefon, din pekdator, din spelkonsol och din smart-tv.

Det är lätt att börja använda Yle-konto, du behöver bara en e-postadress.

Skapa ett Yle-konto på en dator

 • Klicka på knappen övanför ELLER på Logga in knappen i övre balken på någon av Yles webbsidor.
 • Klicka på knappen Skapa ett Yle-konto.
 • Skriv din e-postadress (två gånger).
 • Skriv ditt lösenord (minst 4 tecken. Kom ihåg ditt lösenord. Läs också Digiträningen Lösenordsroboten - testa hur snabbt ett lösen hackas).
 • Fyll i ditt födelseår
 • Aktivera Yle-kontot: gå till din egen e-post, öppna meddelandet och följ instruktionerna.
 • Klicka på knappen Bekräfta epostadressen.
 • Ta ibruk signaturen som erbjuds automatiskt eller välj en egen signatur (Signaturen syns till alla användare av Yles tjänster. Pröva på en annan signatur om signaturen du valt är reserverad.).

Nu kan du logga in på Yles digitala tjänster.


Skapa ett Yle-konto på mobilen

 • Klicka på knappen övanför.
 • Klicka på knappen Registrera dig
 • Fyll i dina uppgifter. Skriv ditt lösenord (minst 4 tecken. Kom ihåg ditt lösenord. Läs också Digiträningen Lösenordsroboten - testa hur snabbt ett lösen hackas).
 • Gå till din e-post och följ instruktionerna.
 • Ta ibruk signaturen som erbjuds automatiskt eller välj en egen signatur (Pröva på en annan signatur om signaturen du valt är reserverad.).

I oktober 2018 fanns det redan en miljon Yle-konton. Men många glömmer ändå att logga in. Bara en av sex använder sitt konto när de är inne på Yle Arenan.

Om du inser vilken nytta du har av kontot så glömmer du inte att logga in.

Kommentera med Yle-konto och eget användarnamn

Då du skapar ett Yle-konto får du ett automatisk användarnamn (anonymi och en sifferkod) som syns då du skriver kommentarer.

För att ändra användarnamn ska du först logga in och sedan gå in på Yle-kontots inställningssida.

Fördelar på Arenan

1. Du kan skapa egna favoritlistor av program.
Med hjälp av dina egna listor hittar du alltid behändigt dina favoriter på Arenan.

Skärmdump från Yle Arenan.
På bordsdator hittar du dina favoriter i fliken Favoriter. Skärmdump från Yle Arenan. Digitreenit,Yle Arenan,digiträning
Skärmdump från Yle Arenan.
På mobilen hittar du dina favoriter i fliken Mina. Skärmdump från Yle Arenan. Digitreenit,Yle Arenan,digiträning

2. Du märker om din favoritserie har nya avsnitt som du ännu inte har sett.

Siffran i den röda ringen visar hur många avsnitt som har kommit in på Arenan sedan du senast var där som inloggad. Det här fungerar på alla dina apparater.

Skärmdump från Yle Arenan.
Siffran berättar hur många har nya avsnitt som du ännu inte har sett. Skärmdump från Yle Arenan. Digitreenit,Yle Arenan

Via Arenans mobilapplikationer (operativsystem iOS och Android) kan du också beställa en speciell notifikation när ett nytt avsnitt av din favoritserie finns att se. Du kan beställa notiser om nya avsnitt genom att klicka på klockbilden i programvyn.

Kuvakaappaus Yle Areenasta: Sarja on suosikkina ja uusista osista on tilattu ilmoitukset.
Det röda hjärtat markerar att programmet hör till dina favoriter och den gula klockan markerar att du beställt notiser om nya avsnitt Kuvakaappaus Yle Areenasta: Sarja on suosikkina ja uusista osista on tilattu ilmoitukset. Bild: Yle. Digitreenit,Yle Arenan,Yle Profil

3. Du kan fortsätta att titta eller lyssna där du blev senast.
Via Fortsätt-knappen öppnar sig de program som du har blivit på hälft med.
Om du avbryter programmet väldigt nära början eller slutet kan det ändå hända att programmet börjar från början nästa gång.

Skärmdump från Yle Arenan.
Med fortsätt-knappen kan du fortsätta med program som du har blivit på hälft med. Skärmdump från Yle Arenan. Digitreenit,yle-konto

4. Om du bor i Finland kan du att kunna titta på program på Yle Arenan också när du är utomlands, inom EU.

Finländare som vistas i andra EU-länder kan se på kanalernas direkta sändningar och videor på Arenan med hjälp av Yle-kontot. Det här fungerar med Yle Arenans applikation för Ios och Android.

För att kunna se program över gränserna måste du logga in dig på ditt Yle-konto. Och din hemkommun måste vara i Finland. Det måste du bevisa genom att logga in i befolkningsregistersystemet Suomi.fi.

I framtiden kommer du att ha också annan nytta av ditt Yle-konto på Arenan.

I framtiden kommer du att kunna få rekommendationer, på basen av vad du tidigare har tittat eller lyssnat på, oberoende av vilken apparat du har använt.

Alla som använder Arenan har tillgång till menyn Rekommenderat för dig. Än så länge baserar sig de rekommendationerna i datorn på så kallade cookies och i Arenan-applikationerna på enhetsidentifiering (telefonens, pekdatorns, smart-tv:s eller spelkonsolens unika identifikation). Så du får alltså olika rekommendationer i telefonen och i datorn, om du har använt olika Arena-innehåll i dem.

Så småningom kommer alltså rekommendationen att basera sig på helhetsanvändningen med Yle-kontot.

I framtiden kan du också få information i din mobilapparat om ett avsnitt av din favoritserie, som du inte ännu har sett, snart försvinner från Arenan.

I början av år 2018 är det ännu öppet när de här två nya funktionerna blir verklighet. Men redan nu kan du beställaArenans nyhetsbrev om du har ett Yle-konto.

Kommentarer med Yle-konto

Vill du kommentera någon artikel på svenska.yle.fi måste du från och med våren 2018 vara inloggad. Detta för att höja kvaliteten på kommentarerna.

Andra fördelar med Yle-konto

1. Ditt skräddarsydda innehåll hålls kvar.

Med Yles Nyhetskollen-applikation kan du skräddarsy ditt nyhetsflöde enligt dina egna intressen och var du befinner dig. Om du är inloggad när du använder Nyhetskollen hålls dina inställningar från apparat till apparat.

2. Du kan delta i test och omröstningar.

Vissa publikomröstningar kan du delta i bara om du är inloggad. Det finns också vissa quiz och test som du bara kommer åt via Yle-konto.

3. Med hjälp av Yle-kontot kan du också skriva in dig i två andra webbtjänster.

Radiot.fi - alla radiokanaler i Finland gratis på webben och i mobilen.
Helsingin Varaamo - En tjänst där du kan reservera offentliga utrymmen och apparater av Helsingfors stad.

Yle-konto är ett inhemskt alternativ till kommersiella inloggningar via t.ex. Google- eller Facebook-konton. Det kommer ändå inte att komma fler externa tjänster, utan Yle-kontot utvecklas nu enbart i anslutning till Yles egna tjänster.

Att återställa lösenordet är lätt som en plätt

Yle-kontot hålls aktivt också när du stänger av datorn eller applikationen. Om du ändå vill kan du alltid logga ut. Om du tappar bort ditt lösenord är det väldigt lätt att ersätta det med ett nytt:

Öppna Yle Arenan
Välj Logga in
Välj Jag har glömt mitt lösenord/Har du glömt ditt lösenord
Följ instruktionerna

Med våra Digiträningar kan du bli bättre på alla möjliga digitala färdigheter du behöver i vardagen - från söktips för webben till kortkommandon på datorns tangentbord. Du hittar fler Digiträningar på adressen svenska.yle.fi/digiträning

Detta är en svensk version av Katja Sollas artikel på Yle Oppiminen
EDIT 24.4.2018: Tillsatt info om att du fr.o.m idag behöver vara inloggad för att kunna skriva kommentarer till artiklar på svenska.yle.fi.
EDIT 15.10.2018: Antalet registrerade Yle-konton uppdaterat enligt läget i oktober 2018.
EDIT 7.2.2019: Arenans visningsmöjligheter utomlands uppdaterade.