Hoppa till huvudinnehåll

Federer åkte på sin första förlust i år – Del Potro bättre i Indian Wells

Juan Martin Del Potro vann över Roger Federer i Indian Wells.
Juan Martin Del Potro vann över Roger Federer i Indian Wells. Juan Martin Del Potro vann över Roger Federer i Indian Wells. tennis,Juan Martín del Potro,Roger Federer

Juan Martin Del Potro vann över Roger Federer i finalen i Indian Wells. Det har gått upp och ner för argentinaren under proffskarriären: som bäst har han varit världsrankingens fyra, för två år sedan var han på den sämre sidan om 1000-strecket.

Argentinaren Juan Martin Del Potro har sakta men säkert klättrat tillbaka till världstoppen i herrsingel i tennis. På den nyaste världsrankinglistan är han sexa, med bland andra världsettan Roger Federer framför sig.

Herrarna möttes i finalen i Indian Wells och där tog 29-årige Del Potro sin sjunde seger, av totalt 25 matcher, över 36-årige Federer.

Hoppa över Twitterpostning

Argentinarens segersiffror skrevs 6–4, 6–7 (8–10), 7–6 (7–2). Det var samtidigt hans första triumf på 51 försök i en ATP Masters 1000-turnering.

– Det är som en dröm. Jag har jobbat hårt för att komma hit. Efter alla problem och skador jag haft har jag svårt att tro att jag just vunnit en Masters 1000-turnering, och dessutom över Roger. Det är otroligt, sade Del Potro efter segern.

Juan Martin Del Potro vann i Indian Wells.
Juan Martin Del Potro vann i Indian Wells. tennis,Juan Martín del Potro,Masters cup indian wells

Vann US Open för nio år sedan

Juan Martin Del Potro hade ett fantastiskt tennisår 2009. I Australian Open nådde han kvartsfinal, i Franska öppna semifinal och i US Open tog han hem segern.

Som bäst har han legat på fjärde plats i världsrankingen, första gången i januari 2010. Sedan började hans handledsproblem som nästan tvingade honom att avsluta sin karriär.

– Jag blev deprimerad och satt länge hemma och funderade på att lägga av med tennisen, sade Del Potro.

I januari 2011 hade hans ranking rasat ner till 485 bara för att under 2012 avancera tillbaka till tio-i-topp. År 2013 hölls han hela tiden i tio-i-topp och i början av 2014 var han igen som bäst världsfyra.

Men mot slutet av 2014 började rankingen falla kraftigt. I slutet av året var han på sämre sidan om 100 och under 2015 hölls rankingen mestadels kring 500-600 för att i början av 2016 vara som sämst 1045.

Sedan dess har hans placering sakta men säkert förbättrats: år 2016 avslutade han som 38:e, år 2017 som elfte bästa spelare.

Federers ranking under samma tidsspann? Som bäst givetvis etta, som sämst 17:e. En viss skillnad.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport