Hoppa till huvudinnehåll

Finansinspektionen skärper lånetaket - hushållens skuldsättning historiskt hög

En temabild av ett miniatyrhus vars tak är gjort av femtioeuros sedlar. Över huset ligger en glaskupa.
En temabild av ett miniatyrhus vars tak är gjort av femtioeuros sedlar. Över huset ligger en glaskupa. Bild: All Over Press bostäder,skuldkriser,boende,hus,ekonomi,förmögenhet,egendom,pengar,ägande,bolån,byggande,bostadslån,egnahemshus,hushåll

Hushållens höga skuldsättning i Finland har blivit ett problem, anser Finansinspektionen. Den höga skuldsättningen är enligt Finansinspektionen den största sårbarheten i det finansiella systemet.

För att stävja den ökade skuldsättningen har Finansinspektionen beslutat att sänka den maximala belåningsgraden för bostadslån med 5 procentenheter från 90 till 85 procent.

Höjningen av lånetaket berör inte dem som köper sin första bostad. För dem blir den maximala belåningsgraden kvar på 95 procent.

Ökad skuldsättning i 20 års tid

De finländska hushållen har enligt Finansinspektionen blivit allt mer skuldsatta under de senaste 20 åren. Skuldsättningen nådde en nivå på 128 procent under det tredje kvartalet i fjol.

Den ökade skuldsättningen beror inte bara på att bostadslånen ökat i förhållande till inkomsterna. Både bolagslånen för bostadsägare och konsumtionskrediterna har ökat kraftigt.

- Målet med att skärpa den maximala belåningsgraden är att bromsa den växande skuldsättningen hos hushållen, säger ordföranden för Finansinspektionens direktion Olli Rehn i ett pressmeddelande.

Finansinspektionen anser att den höga skuldsättningen kommer att hålla i sig under den pågående högkonjunkturen.

Enligt Olli Rehn kan skuldsättningstakten öka ytterligare i och med den snabbare ekonomiska tillväxten i Finland, de exceptionellt låga räntorna och det starka konsumentförtroendet.

Hushållens höga och alltjämt stigande skuldsättning utgör en betydande sårbarhet i hela det finansiella systemet― Finansinspektionens direktör Anneli Tuominen

Finansinspektionen kommer också med en hälsning till bankerna. De uppmanas att undvika mycket långa amorteringstider för bolånekunder. Finansinspektionen gör tummen ner även för långa amorteringsfria tider utan särskilda skäl.

Också internationella organisationer som Europeiska systemrisknämnden (ESRB) och Internationella valutafonden (IMF) har varnat för hushållens ökade skuldsättning.

- Hushållens höga och alltjämt stigande skuldsättning utgör en betydande sårbarhet i hela det finansiella systemet, vilket ökar riskerna både på bostadsmarknaden och i makroekonomin, konstaterar Finansinspektionens direktör Anneli Tuominen.

Läs mera:

Finansinspektionen orolig för 35-åriga lån

Finansinspektionens biträdande direktör efterlyser nya spelregler om de finländska bankerna går in för att erbjuda allt längre avtal för bostadslån.

Läs mera:

Finansinspektionen planerar strängare regler för bostadslån

De höga bostadspriserna i tillväxtcentra som Helsingfors ses fortfarande som en risk för Finlands ekonomi. Därför har Finansinspektionen börjat förbereda strängare krav för banker som beviljar bostadslån. Tanken är att bankernas stryktålighet ska öka en aning. Samtidigt minskar utlåningen något. Förändringen ska träda i kraft i början av nästa år.

Läs mera:

Hur skuldsatt är du? Vår skuldberäknare berättar om situationen är under kontroll

Fyll i hushållets inkomster och skulder i skuldmaskinen. Du får veta hur skuldsatt du är i förhållande till andra i din ålder och region. Oroar du dig för dina skulder? Vi har listat tecknen du ska ge akt på.

Läs också