Hoppa till huvudinnehåll

Framsteg i brexitförhandlingarna - EU och Storbritannien överens om en stor del av utträdesavtalet – men irländska gränsfrågan ännu öppen

Den brittiske brexitministern David Davis (till vänster) och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier (till höger) höll en gemensam presskonferens i Bryssel på måndagen.
Den brittiske brexitministern David Davis (till vänster) och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier (till höger) höll en gemensam presskonferens i Bryssel på måndagen. Den brittiske brexitministern David Davis (till vänster) och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier (till höger) höll en gemensam presskonferens i Bryssel på måndagen. Bild: AFP / Lehtikuva David Davis,Michel Barnier,Brexit

EU och Storbritannien har lyckats enas om ett principbeslut om hur det brittiska utträdet ur EU ska se ut. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier kunde vid lunchtid i Bryssel berätta att parterna nått en uppgörelse efter långa och utdragna förhandlingar.

– Vi har i morse kommit överens om en stor del av det som ska utgöra utträdesavtalet, säger EU-förhandlaren Michel Barnier.

Vid förhandlingsbordet har man lyckats enas om en övergångsperiod på 21 månader som inleds den 29 mars 2019, datumet då Storbritannien officiellt lämnar EU.

Övergångsperioden ska lindra de negativa effekterna av brexit så att handeln mellan Storbritannien och EU inte stannar upp.

Den brittiska brexitministern David Davis säger att uppgörelsen om en övergångperiod ger en visshet till de brittiska företagen.

- Vi bör nu utnyttja det momentum vi har i förhandlingarna och fortsätta i samma bana, säger David Davis.

Uppgörelsen är "ett betydande steg"

Under övergångsperioden kan Storbritannien inte delta i EU:s beslutsfattande. Däremot kan britterna dra nytta av de fördelar som finns med att vara en del av EU:s inre marknad och tullunion.

- Därmed behöver de respektera alla europeiska regler, precis som andra medlemsstater gör, säger Barnier.

Under övergångsperioden får Storbritannien förhandla om ett handelsavtal med tredje part, handelsavtalen träder i kraft när övergångsperioden är slut.

Parterna är också överens om de framtida rättigheterna för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa. Också den ekonomiska uppgörelsen, det vill hur mycket britterna ska betala när de lämnar EU, har man lyckats enas om.

Enligt EU:s chefsförhandlare är uppgörelsen ett betydande steg men ingalunda en slutlig uppgörelse.

Den nordirländska gränsen ett stort frågetecken

Men även om EU och Storbritannien har kommit överens om en stor del av utträdesavtalet så säger Michael Barnier att det fortfarande finns många öppna detaljer som förhandlarna nu bör fortsätta arbeta med.

Den största olösta frågan gäller gränsen mellan Irland och Nordirland.

- Vi måste ha en fungerande och praktisk lösning för att undvika en hård gräns, säger Barnier.

I den text som man nu har enats om har man lagt in en skrivning som säger att Nordirland blir kvar i EU:s tullunion om ingen annan lösning hittas. Det ser parterna som säkerhetsåtgärd ifall de fortsatta förhandlingarna inte ger resultat.

Den brittiska premiärminister Theresa May har tidigare konstaterat att hon under inga omständigheter kan godkänna att Nordirland till skillnad från resten av Storbritannien stannar kvar i EU:s tullunion eller i den inre marknaden.

EU:s stats- och regeringschefer ska godkänna uppgörelsen när de samlas till toppmöte i Bryssel i slutet av veckan.