Hoppa till huvudinnehåll

Kritiskt inlägg på Facebook kan få hela Norges regering att falla - Stortinget röstar om Sylvi Listhaugs förtroende på tisdag

Sylvi Listhaug går i en korridor tillsammans med sin politiska rådgivare Espen Teigner.
Sylvi Listhaug som är justitie-, beredskaps- och invandringsminister har varit i blåsvädret efter ett kritiskt inlägg på Facebook den 9 mars. Sylvi Listhaug går i en korridor tillsammans med sin politiska rådgivare Espen Teigner. Bild: EPA/Gorm Kallestad Fremskrittspartiet (Norge),Sylvi Listhaug

Norges justitieminister Sylvi Listhaug skrev på Facebook att “Arbeiderpartiet anser att terroristernas rättigheter är viktigare än nationens säkerhet”. Det här har lett till en politisk röra som i värsta fall kan få hela Norges regering att falla.

Under förra veckan eskalerade skandalen kring Facebook-inlägget av Sylvi Listhaug, högerpopulistiska Fremskrittspartiets justitieminister i Norges regering.

I torsdags bad Listhaug om ursäkt för om någon hade tagit illa upp av inlägget, men oppositionen nöjde sig inte med ursäkten, eftersom hon inte tydligt tog avstånd från det hon skrivit.

Sylvi Listhaug är en mycket omstridd politiker. Anhängarna beundrar henne för hennes frispråkighet, medan motståndarna anser att hon är för populistisk

Följande dag visade hon också upp de hundratals blombuketter hon fått av sin anhängare och hon tackade för stödet under den senaste veckans uppståndelse.

Bakgrunden till att Listhaug skrev inlägget är att Arbeiderpartiet var med och röstade ner Fremskrittspartiets förslag att man ska kunna frånta norskt medborgarskap och pass från misstänkta terrorister, utan ett domstolsbeslut.

Sylvi Listhaug framför ett stort hav av journalister.
I Norge har händelseförloppet de senaste dagarna beskrivits som en av de mest spännande dagarna inom politiken på mycket lång tid. Sylvi Listhaug framför ett stort hav av journalister. Bild: EPA/Gorm Kallestad Sylvi Listhaug,Fremskrittspartiet (Norge)

Oppositionspartiet Rødt har föreslagit misstroende mot Listhaug och alla oppositionspartier står bakom förslaget.

För att misstroendeomröstningen ska gå igenom krävs att också regeringens stödparti Kristeligt Folkeparti (Krf) röstar mot Listhaug i Stortinget på tisdag.

Regeringen kan hota att avgå

Källor nära statsminister Erna Solberg, Høyre, har uppgett att Solberg kommer att ställa en så kallad kabinettsfråga om Krf röstar för misstroende.

En kabinettsfråga innebär att regeringen hotar med att avgå om de inte får majoritet för sin åsikt i Stortinget.

Listhaug har bland annat sagt att invandrarna måste anpassa sig till att det finns fläsk och alkohol i Norge

För Kristeligt Folkeparti är det en svår sits, eftersom de dels vill ha kvar Erna Solberg som statsminister, men samtidigt bli av med Sylvi Listhaug.

- Vi gick till val med att byta ut Fremskrittspartiet och därmed Sylvi Listhaug, men vi gick också till val med Erna Solberg som vår statsministerkandidat, sa Krf:s ordförande Knut Arild Hareide på måndagen.

Kristeligt Folkepartis styrelse satt i möte hela måndagseftermiddagen och meddelade efteråt att de inte har förtroende för Listhaug. Krf var ändå delade i frågan och det är inte klart hur partiet tänker rösta på tisdagen.

Politiska kommentatorer i Norge bedömer att Kristeligt Folkeparti vill göra en politisk markering och därför rösta mot Listhaug, men ändå rösta för kabinettsfrågan så att regeringen inte faller.

Listhaug omstridd för sina uttalanden

Sylvi Listhaug är en mycket omstridd politiker. Anhängarna beundrar henne för hennes frispråkighet, medan motståndarna anser att hon är för populistisk.

Listhaug har bland annat sagt att invandrarna måste anpassa sig till att det finns fläsk och alkohol i Norge.

Om Kristeligt Folkepartis ledare Knut Arild Hareide har hon sagt att “han slickar imamerna längs ryggen”, för att han enligt Listhaug inte tar ställning i integrationsfrågor.

På måndagen satt Fremskrittspartiets ledning i krismöte och på tisdag morgon ska Høyres ledning samlas till vad som också beskrivs som ett krismöte.

Finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg och ledaren för Liberala partiet Trine Skei Grande under en presskonferens den 14 januari 2018.
I januari presenterade Erna Solberg regeringsprogrammet, tillsammans med Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen och Venstres Trine Skei Grande. Finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg och ledaren för Liberala partiet Trine Skei Grande under en presskonferens den 14 januari 2018. Bild: EPA-EFE/LISE ASERUD Norge

Den borgerliga minoritetsregeringen bildades så sent som i januari, efter fyra månader av förhandlingar sedan Stortingsvalet i september ifjol. Regeringen består av borgerliga Høyre, populistiska Fremskrittspartiet och liberala Venstre. Regeringen är beroende av Kristeligt folkeparti för att få igenom sin politik i Stortinget.