Hoppa till huvudinnehåll

Nordenswan gästade Yle Sportens podd: "Jag lägger mina pengar på att Patrik Laine vinner Maurice Richard-trophy"

Patrik Laine spelar ishockey för Winnipeg Jets.
Patrik Laine spelar ishockey för Winnipeg Jets. Patrik Laine spelar ishockey för Winnipeg Jets. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Patrik Laine,Winnipeg Jets

Med Yle Sportens podd på agendan, redaktionens NHL-kolumnist på besök och i ljuset av nattens målsalva mot Dallas var det självklart att frågan skulle dyka upp. Och visst, Anders Nordenswan räknar med att Patrik Laine blir bästa målskytt i grundserien i NHL.

Gäst i det sjunde avsnittet av Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi var redaktionens NHL-kolumnist Anders Nordenswan.

Således blev också agendan för dagen väldigt ishockeyinspirerad.

I den första delen av podden behandlades den inhemska ligans stundande kvartsfinaler (vid 3.45 - 17.45).

Patrik Laines nyfunna mångsidighet på tal

I andra halvlek (mellan 17.48 - 29.12) kom målsprutan Patrik Laine helt naturligt på tal, detta efter att han i nattens NHL-omgång gjort mål nummer 42 och mål nummer 43 för säsongen.

– Jag har fått den känslan att Patrik Laine just nu rider på en våg. Jag tror det var under februari som 42 procent av hans skott ledde till mål. Han har dessutom ett sånt självförtroende och en sån drive och vilja. För tillfället skulle jag lägga mina pengar på att Laine vinner Maurice Richard-pokalen som seriens bästa målskytt, säger Nordenswan.

Den folkkäre Laine har också gjort intryck på Christian Vuojärvi.

– Hans resa fascinerar ändå mig. Vi ska komma ihåg att Laine hade problem att platsa i LeKi i Mestis för tre år sedan. Hans skridskoåkning beskrevs som kantig, han framstod som långsam och gick in fel i situationer. Samma säsong blev han hemskickad från U18-VM efter att ha läst lusen av och visat mittfingret mot chefstränaren.

– En stor heder till Laine för att ha tagit sig själv i kragen och jobbat hårt och har funnit sig själv som ishockeyspelare. Men vi ska inte heller glömma bort alla hans tränare eller hans föräldrars insats, påpekar Vuojärvi.

Både Vuojärvi och Nordenswan var inne på samma linje: Patrik Laine har blivit en mångsidigare ishockeyspelare under säsongen 2017-2018 än vad var fallet året innan.

– Patrik Laine gjorde ifjol 36 mål på 73 matcher. Nästa match han spelar är hans 73:e och nu är han uppe i 43 fullträffar, även om siffrorna bara är en parameter i förändringen, inflikade Koivukangas.

Intressant att notera kring Maurice Richard-pokalen är att den är ganska ny i sammanhanget. Den donerades till NHL i slutet av 1990-talet.

Vem den första vinnaren var?

En Ducks-spelare som säsongen 1998-1999 gjorde 47 mål på 75 matcher.

Teemu Selänne i Ducks-tröjan hösten 1999.
Historiens första Maurice Richard-vinnare. Teemu Selänne i Ducks-tröjan hösten 1999. Bild: / All Over Press Teemu Selänne,Anaheim Ducks

I den tredje och sista halvleken (från 29.15-) fick deltagarna igen svara på varandras frågor som denna gång kretsade kring musikinstrument, seriesystem i ishockey och världens tredje bästa fotbollsspelare.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll av idrottsvärlden.

Under poddens första fyra levnadsveckor producerades den från vinter-OS i Pyeongchang.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan och via Itunes.

Tidigare avsnitt

Läs också

Nyligen publicerat - Sport