Hoppa till huvudinnehåll

Paralympierna återvände till Finland – president Niinistö: ”Vi kan uppskatta deras bedrifter”

Sauli Niinistö dricker kaffe med Sini Pyy, Matti Suur-Hamari och Ilkka Tuomisto.
Sauli Niinistö dricker kaffe med Sini Pyy, Matti Suur-Hamari och Ilkka Tuomisto. Sauli Niinistö dricker kaffe med Sini Pyy, Matti Suur-Hamari och Ilkka Tuomisto. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Sauli Niinistö,Sini Pyy,Matti Suur-Hamari,Ilkka Tuomisto

Republikens president Sauli Niinistö tog emot vinterparalympierna som återvände till Finland från Pyeongchang på måndagen. Idrottarna återvände till ett land där deras insatser kan uppskattas, konstaterade Niinistö i sitt välkomsttal.

Presidenten välkomnade idrottarskaran med ett tal, där han konstaterade att de representerat världens lyckligaste land på ett fint sätt.

Niinistö berättade också att han följt med Paralympics, och att idrottarna hjältarna hade varit inspirerande.

– Skidåkaren Sini Pyys kommentarer om vad idrott betyder för henne har imponerat stort på mig, berättar Niinistö för Yle.

Enligt presidenten kan finländare uppskatta Paralympics. Ett exempel är utan tvekan att Leo-Pekka Tähti valdes till årets idrottare efter sina uppvisningar i Paralympics i London 2016.

Som gåva fick Niinistö mjukisdjur från Sydkorea. Av OS-idrottarna fick presidentfamiljen en uppmärksammad filt.

– Den har vi använt flitigt, säger Niinistö.

Artikeln baserar sig på "Presidentti Niinistö: Suomessa osataan arvostaa paraurheilua" av Yle Urheilu.

Läs mera:

Nu ger fadersgestalten över stafettpinnen: ”Vi kommer att sakna dig jättemycket”

Finland slutade på en sextonde plats i medaljtabellen i de paralympiska vinterspelen i Pyeongchang. Under avslutningsdagen satte den trefaldiga Paralympicsmedaljören Ilkka Tuomisto punkt på en fin karriär.

Läs mera:

Motorcykelolycka kostade Paralympicsmästaren Suur-Hamari benet – insåg redan på sjukhusbädden att ingenting är omöjligt: ”Jag har inte några undanflykter”

Inte var den första tanken på sjukhusbädden direkt att jag i kväll får ett Paralympicsguld runt halsen, säger en rörd Matti Suur-Hamari efter dagens guld i snowboardcross i Pyeongchang. Vägen fram har varit lång.

Läs också