Hoppa till huvudinnehåll

Ryskt fotbolls-VM ska locka turister till Helsingfors

Turister vid Domkyrkan i Helsingfors.
Turister vid Domkyrkan i Helsingfors. Turister vid Domkyrkan i Helsingfors. Bild: Derrick Frilund / Yle turister,sightseeing,turistbuss,Senatstorget,Helsingfors domkyrka,turism,Storkyrkan

Helsingfors turistsektor tänker ta ut det mesta möjliga av att fotbolls-VM ordnas i grannlandet Ryssland i sommar från mitten av juni till mitten av juli.

Många fotbollsentusiaster väntas resa via Helsingfors och kanske stanna några dagar på väg till matcherna.

Laura Aalto som är vd för Helsinki Marketing strålar av glädje över att Helsingfors kan ta del av fotbollsyran - och de pengar som turisterna lämnar efter sig.

- Fotbolls-VM kommer att synas också här. Vi har sett det förr i Helsingfors, stora evenemang har ett väldigt stort inflytande på turismen.

Från Finland finns det bra flygförbindelser till matchorterna runt om i Ryssland. Det snabba tåget Allegro gör det enkelt att resa till Sankt Petersburg, där hotellrummen inte räcker till.

Bo i Finland, se matcher i Ryssland

Meningen är att det ska gå att övernatta i Helsingfors och resa till matcherna i Ryssland. Hur många flera turister än vanligt som kommer att besöka Helsingfors i sommar kan Aalto inte säga.

- Vi marknadsför Finland väldigt mycket i Asien, Kina och Japan är stora och starka marknader. Också Tyskland och England är typiska fotbollsländer där man följer grenen mycket, det är länder där det finns en viss tradition att resa till Finland.

Helsingin kaupungin markkinoinnin toimitusjohtaja Laura Aalto poseeraa kameralle kahvilassa
Laura Aalto ansvarar för marknadsföringen av Helsingfors. Helsingin kaupungin markkinoinnin toimitusjohtaja Laura Aalto poseeraa kameralle kahvilassa Bild: tanja heino / yle verkställande direktör

Laura Aalto säger att det lönar sig att boka hotellrum i god tid för sommaren, om man till exempel väntar besök av vänner eller släktingar som behöver inkvartering.

VM-stämningen ska enligt Aalto också kännas av i Helsingfors.

- Finlands bollförbund har satsat på att organisera program för tävlingsgästerna. Idén är att man kan ha en fotbollsupplevelse också här i Helsingfors även om matcherna inte spelas här.

Enkelt att resa till matcherna med tåg och flyg

Finnair har ökat antalet flygturer till ryska städer där fotbolls-VM spelas. På grund av storevenemanget i Ryssland finns det redan nu många bokningar på sommarens flygturer.

Också VR räknar med flera passagerare än vanligt på det snabba tåget Allegro mellan Helsingfors och Sankt Petersburg.

De som har VM-biljett och har registrerat sig på en webbplats behöver inte visum för att resa till matcherna.

De intressantaste matcherna ur finländsk synvinkel spelas ändå på andra orter, konstaterar Ville Melkko som är kommersiell chef för VR:s passagerartrafik.

- Sankt Petersburg hade inte så stor tur i lotteriet om matcherna. Ryssland spelar en match som självklart väcker stort intresse för ryska fotbollsfans och Brasilien spelar mot Costa Rico under midsommarfredagen. Matchprogrammet hittar du här.

- Om till exempel Frankrike eller England skulle ha spelat där, eller till och med Island, kunde vi ha väntat oss att massor av fotbollsfans skulle ha rest till Sankt Petersburg. Det finns inte tillräckligt med hotellkapacitet där och det skulle ha varit en bra affär för oss, säger Melkko.

Ett allegrotåg i sommarlandskap.
Med Allegro tar det bara 3,5 timmar att resa från Helsingfors till Sankt Petersburg. Ett allegrotåg i sommarlandskap. Bild: VR allegro

VR sätter in tre extra tåg för dem som vill resa till Helsingfors i stället för att övernatta i Ryssland.

Biljetter till Allegro kan bokas tidigast 60 dagar på förhand och därför vet VR ännu inte hur stort intresse det finns.

- Det är svårt att säga, det kan vara hundratals eller tusentals. Vi vet också att det kommer att finnas flyg som avgår efter matchen, säger Melkko.