Hoppa till huvudinnehåll

Svenskt dagis i Vanda läggs kanske ner – Förälder: ”Det blir alltför lång väg till Dickursby”

Barns stövlar på rad
Svensk dagisgrupp i Vanda hotad. Barns stövlar på rad Bild: Mikael Crawford/Yle Dagisbarn,dagis,daghem,stövlar,Vinterväder

Ödet för den svenskspråkiga daghemsgruppen Lupinerna i Vanda avgörs på måndag. Ska det bli språkbad eller får gruppen stanna kvar?

År 2014-2015 önskade många politiker och föräldrar i Vanda att det skulle bildas en svenskspråkig dagisgrupp i det nya bostadsområdet Aviapolis i Vanda.

En sådan grupp skapades i det finskspråkiga daghemmet Kartanonkosken päiväkoti och första året hade gruppen elva barn och sedan augusti i fjol har 13 barn i åldern 1-5 år deltagit i verksamheten.

Undervisningsnämndens svenskspråkiga sektion i Vanda föreslår att den svenskspråkiga verksamheten ska upphöra och att dagisgruppen ska fortsätta sin verksamhet som en tvåspråkig daghemsgrupp enligt språkbadsmodellen.

Dickursby daghem i Vanda september 2015
Närmaste svenska daghem finns i Dickursby. Dickursby daghem i Vanda september 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan Dickursby,Vanda,dickursby daghem

"Det här är ett verkligt bakslag"

Jenny Pitkänen har 2- och 5-åriga barn i den svenskspråkiga daghemsgruppen Lupinerna i Aviapolis i Vanda. Barnen har gått snart i ett år i gruppen och trivs bra. Hon tycker att personalen är jättebra och säger att det är sorgligt att den svenskspråkiga gruppen planeras läggas ned.

– Våra barn är tvåspråkiga, vi är inte finlandssvenskar utan Sverigefinländare. Här i området finns andra som vi, som överväger att sätta sina barn också på svenskt dagis. Så där finns ju tillväxt, säger Pitkänen.

Barn leker.
Lupinerna har funnits sedan 2014. Barn leker. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press daghem,dagvård,lek,leksaker,barn

Svårt att hitta svenskpråkig personal.

Lena Karlsson, chef för småbarnspedagogiken i Vanda säger att det har varit svårt att hitta behörig och svenskspråkig personal till daghemmet.

– Barnantalet har inte varit som vi tänkte oss. För att vi ska kunna erbjuda läroplansenlig småbarnspedagogik så måste vi ha behörig personal som talar svenska. Därför anser vi att de svenska dagisar som finns har större möjlighet att garantera tillräckligt bra service på svenska, säger Karlsson.

Lena Karlssån, chef för småbarnspedagogik i Vanda.
Lena Karlsson. Lena Karlssån, chef för småbarnspedagogik i Vanda. Bild: Yle/Kristian Svensson lena karlsson

Lång väg till Dickursby

– Vi har ju en svenskspråkig skola här och dessutom hoppades vi på att få hit en svenskspråkig förskola. Närmaste dagis för oss ligger i Dickursby och det blir nog en ganska lång väg att åka dit ifall Lupinerna nu läggs ner, säger Jenny Pitkänen.

Läs också