Hoppa till huvudinnehåll

Borgå sköt upp beslut om att lämna den finska samkommunen - väntar på besked om Prakticum och Inveon flyttar till Estbacka

Borgå stadshus.
Borgå stadshus. Bild: Yle/Hanna Othman borgå stad,stadshus,Borgå

Borgå stad väntar på svar om lokaler för andra stadiets svenskspråkiga undervisning innan de fattar beslut om att upplösa samkommunen IUKKY.

Stadsstyrelsen hade för avsikt att godkänna upplösandet av den finska samkommunen Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä (IUKKY) på sitt möte den 19 mars.

Det här för att grunda det nya bolaget för Edupoli och Point College.

Ärendet återremitterades för ny beredning eftersom det finns olösta frågor kring undervisningslokaler som berör andra stadiets svenskspråkiga undervisning.

- Vi har en fråga gällande svenska sidan som vi får svar på först på torsdagen när de behandlar frågan. Det är Prakticum som underhandlar om lokaler och vi får se hur det går. Därför tar vi upp ärendet på nytt nästa måndag, säger ordförande Jaakko Jalonen (SDP).

Point college i Borgå
Point college i Borgå Bild: Yle/Erica Vasama point college i borgå

Beskedet stadsstyrelsen väntar på gäller huruvida Prakticum och Inveon tillsammans flyttar till Edupolis nuvarande lokaler för vuxenutbildning i Estbacka.

Harriet Ahlnäs, rektor för Prakticum, berättar att yrkesinstitutet närmats med ett erbjudande. På torsdag ska hon och styrelseordförande Stefan Mutanen bekanta sig med lokalerna i Estbacka.

Edupolis fastigheter har bland annat verkstäder som är nödvändiga för undervisningen. I dag används verkstäder i Harabacka.

Om fastigheten i övrigt fyller yrkesinstitutens behov är det möjligt att Prakticum och Inveon kan koncentrera hela utbildningen till Estbacka.

Det skulle innebära att Edupoli lämnar Harabacka, men också att Prakticum och Inveon inte behöver bygga nya lokaler vid västra åstranden.

Harriet Ahlnäs
Harriet Ahlnäs Harriet Ahlnäs Bild: Yle / Petter Blomqvist Prakticum,yrkesutbildning,andra stadiets utbildning,Borgå,verkställande direktör,rektorer,Rektor,harriet ahlnäs

Samkommunen Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä (IUKKY) ägs av Askola, Borgnäs, Borgå, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Orimattila, Pukkila och Sibbo.

Borgnäs, Mörskom och Pukkila har redan fattat beslut i antingen kommunstyrelsen eller -fullmäktige om att utträda ur samkommunen IUKKY.

Kommunstyrelsen i Sibbo behandlar ärendet på sitt möte i kväll (20.3).

Artikeln är uppdaterad med kommentaren av Prakticums rektor Harriet Ahlnäs. 20.3.18 kl 16.37.

Rubriken "Borgå sköt upp beslut om att lämna den finska samkommunen - väntar på besked om svenska undervisningslokaler" har ändrats kl. 17.20.

Läs också