Hoppa till huvudinnehåll

Damlandslagets missnöje leder till åtgärder – Bollförbundet granskas för diskriminering

Finlands spelare firar mål mot Israel i VM-kvalmatch 2017.
Finlands damlandslag är i full gång med VM-kvalet. I början på april möter laget Spanien på hemmaplan. Finlands spelare firar mål mot Israel i VM-kvalmatch 2017. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Finlands damlandslag i fotboll

”All ekonomisk hjälp som vi kan få är värdefull.” Tinja-Riikka Korpela hoppas att den inledda utredningen mot Bollförbundet ska ge effekt.

Under förra hösten lyftes landslagsspelares ersättningar i bollsporter – framför allt inom fotbollen – upp. De danska damerna strejkade för att fotbollsförbundet inte ville gå med på förbättrade villkor.

Även i Finland var det här uppe för diskussion. Herrlandslagets Tim Sparv konstaterade att det kan göras mycket för att förbättra situationen.

– Vi måste fråga oss själva vad vi kan göra för att hjälpa damidrottarna, så att deras ekonomiska situation lättar. Det är för lätt att bara gå vidare utan att göra något och bara tänka att det är deras problem.

Nu har nästa steg tagits. Bollförbundet kommer att granskas och anledningen är om det har diskriminerat damlandslagsspelarna, skriver FifPro (den internationella spelarföreningen).

"Handlar inte om stora summor"

Damlandslagets spelare får mindre ersättning jämfört med herrarna. Det handlar i första hand om bonussystemet.

Bollförbundet får statligt stöd och ska arbeta för jämställdhet enligt finländsk lag.

– Om män och kvinnor i liknande positioner får olika ersättning, kan man anta att det handlar om könsdiskriminering, säger jämställdhetsombudsmannen Jukka Maarianvaara.

Tinja-Riikka Korpela.
Tinja-Riikka Korpela. Tinja-Riikka Korpela. Bild: All Over Press / Mauri Ratilainen Finlands damlandslag i fotboll,Tinja-Riikka Korpela

Damlandslagets kapten Tinja-Riikka Korpela säger till FifPro att hon hoppas den här utredningen ska leda till förändringar. Det förväntas att utredningen är klar före sommaren.

– All ekonomisk hjälp som vi kan få från Bollförbundet är värdefull. Det handlar inte om stora summor, herrspelarna skulle knappt märka dem, men varje hundra euro betyder mycket för oss. Vissa har jobb eller studier vid sidan om.

Idealet: En månadslön

Korpela konstaterar att det idealiska vore en månadslön från Bollförbundet. Då skulle spelarna kunna koncentrera sig på fotbollen.

– Och genom åren har vi ju gjort bättre ifrån oss än herrlandslaget.

Finlands herrlandslaget har aldrig kvalat in till ett stort mästerskap. Damlandslaget har däremot spelat i tre raka EM-slutspel – 2005, 2009 och 2013.

Läs mera:

Sparv vill att både media och herridrottare bär sitt strå till stacken: Jämställdheten inte bara damernas problem

Yles, SVT:s och NRK:s gemensamma granskning visar att då herrarna tjänar en euro drar damerna in tre cent i genomsnitt. Inom bollsporter är damernas euro värd fyra cent, då man jämför spelarnas inkomster i A-landslagen. Ett problem, säger herrlandslagets kapten Tim Sparv.