Hoppa till huvudinnehåll

Den misstänkta för knivattacken i Åbo åtalas för mord och mordförsök – erkänner dråp men inte i terroristiskt syfte

Journalister intervjuar åklagare i Egentliga Finlands tingsrätt.
Intresset var stort och alla journalister ville höra åklagarna inför rättegången. Journalister intervjuar åklagare i Egentliga Finlands tingsrätt. Bild: Yle/ Linus Hoffman Knivdådet i Åbo 2017,rättegång

Biträdande riksåklagaren Raija Toiviainen kräver livstidsstraff för den marockanske man som misstänks för knivattacken i Åbo i augusti 2017. Två personer dödades och åtta skadades då gärningsmannen knivhögg dem i centrum av Åbo.

Biträdande riksåklagaren anser att gärningsmannen gjorde sig skyldig till två mord som begicks i terroristiskt syfte och till åtta mordförsök som likaså begicks i terroristiskt syfte.

Egentliga Finlands tingsrätt den 20 mars 2018.
Egentliga Finlands tingsrätt den 20 mars 2018. Bild: Lehtikuva Knivdådet i Åbo 2017,rättegång,Åbo

Alla målsägande stöder åtalet. De som skadades i attacken och offrens anhöriga kräver dessutom gärningsmannen på skadestånd på sammanlagt flera hundra tusen euro, bland annat för bestående men och psykiskt lidande.

Den misstänkta erkänner enligt försvaret att han orsakat två personers död och försökt döda ytterligare två eller tre personer på Salutorget i Åbo.

Han erkänner inte att brotten skulle ha begåtts i terroristiskt syfte.

Fattade beslutet vid glasskiosken

Enligt förundersökningen som gavs offentlighet på tisdag har mannen berättat att han fattade det slutliga beslutet att gå till angrepp när han befann sig vid en glasskiosk på Åbo torg.

Mannen berättade att han hade en person inuti sig som ville döda människor, och en annan som ville förhindra dådet.

Den misstänkta gärningsmannen hade kommit till torget men känt sig dålig och ville ha något att äta. Han beslöt sig för att köpa glass, men mådde ännu sämre.

Han beslöt att förverkliga sin plan från kvällen innan - att döda en eller två människor.

Mannen hade inte någon detaljerad plan men hade planerat att gömma knivar i plånboken eller i fickorna. Han "kände sig tvingad att göra något innan han åkte fast".

Mannen har sagt till polisen att han ville förmedla ett budskap från terrorgruppen IS och ge en bild av att "det islamska riket eller IS inte är små eller förgäves och att vi har soldater också här".

Han säger sig ha en minnesbild av att han har slagit tre offer, men han vet inte om de dog eller ej.

Ville dö som martyr

Knivdådet ägde rum 16-tiden den 18. augusti 2017 på Salutorget i Åbo och i närheten av torget.

Två människor dog och åtta skadades.

Polisen grep den misstänkta Abderrahman Bouanane från Marocko genast efter dådet. Polisen sköt mannen i låret vid Trätorget Åbo. Enligt polisen agerade han ensam.

Man hittade 1 800 foton och 53 videor i mannens telefon, material som har anknytning till terrorgruppen IS och som bland annat visar avrättningar.

Mannen hade velat dö som martyr av polisens kulor och då hade IS kunnat hävda att man hade andel i dådet.

1 400 sidor

Förundersökninsgmaterialet omfattar 1 400 sidor och tiotals poliser har varit inkopplade på fallet. Tiotals personer har hörts av polisen.

Bounane har förhörts sammanlagt sju gånger.

Han kom till Finland för att ansöka om asyl, men fick avslag. Förundersökningen visar inte att dådet skulle vara kopplat till det negativa asylbeskedet.

Huvudbehandlingen i fallet inleds i Egentliga Finlands tingsrätt i april. Enligt de preliminära planerna hålls sessionerna i fängelset i Åbo där mannen hålls häktad.