Hoppa till huvudinnehåll

Den nordliga vita noshörningen går mot sitt slut – Sudan, 45, var den sista hannen

Patriarken Sudan, den siste hanen av arten nordlig vit noshörning, avled på Ol Pejeta-reservatet i Kenya på måndagen efter att åldersrelaterade komplikationer hade eskalerat.

Sudan avlivades av sina skötare eftersom han led för mycket. Hans höga ålder resulterade i förtvinande muskler, allt svagare benstruktur och hudsår.

Endast två individer av samma art finns kvar efter den 45-åriga Sudans död, hans dotter Najin, 27, och hennes dotter Fatu, 17.

Hoppa över Twitterpostning

Ceratotherium simum, den vita noshörningen, också kallad trubbnoshörning, lever i två populationer.

Den sydliga arten är väl utbredd i de vida savannreservaten i södra Afrika, från Sydafrika via Botswana till Zambia.

Det finns cirka 20 000 individer av den sydliga varianten, och trenden pekar uppåt.

Den nordliga, som nu hotas av utrotning, levde ännu i mitten av 1900-talet vilt på ett område från Uganda till Sudan. Den sista vilda populationen levde i Kongo men försvann under det förra decenniet.

Försök att para Najin och Fatu med sydliga vita noshörningshanar har misslyckats.

Sista som föddes i det vilda

Sudan levde ända till 2009 på Dvůr Králové Zoo i norra Tjeckien, innan han flyttades till Kenya och Ol Pejeta. Flytten var ett försök att få de återstående artmedlemmarna att föröka sig men det misslyckades.

Hans död är en grym symbol för hur människan inte bryr sig om naturen.― Jan Stejskal

Nyheten om Sudans bortgång väckte starka reaktioner hos hans före detta värdar i Dvůr Králové.

- Hans död är en grym symbol för hur människan inte bryr sig om naturen, och alla som kände honom är ledsna, säger Sudans tjeckiska skötare Jan Stejskal till AFP.

Han blir ihågkommen också för att vara en överlevare som hållit sin art vid liv längre än förväntat.

Hoppa över Twitterpostning

Framtiden oviss, IVF nästa

Efter Sudans död samlades hans genetiska material in för att eventuellt kunna användas för att rädda arten.

Planen är att blanda sperma från ett antal nordliga vita noshörningar, befrukta ett ägg från någon av de återstående två honorna och sedan använda en surrogatmamma från den sydliga underarten.

Problemet är att en sådan IVF-procedur är ny, radikal och skulle kosta uppemot åtta miljoner euro. Men det hindrar inte forskarna.

Förhoppningen är att Najin och Fatu i slutändan ska få egna kalvar.

Noshörningarna bland de mest hotade djuren

I och med Sudans död finns det endast två stycken nordliga vita noshörningar kvar. De övriga noshörningsarterna mår inte mycket bättre, med undantag av den sydliga vita.

 • Sydlig vit noshörning (trubbnoshörning)
 • Södra Afrika, 19 666 - 21 085 stycken. Världens mest livskraftiga noshörning, klassad som nära hotad.

 • Svart noshörning (spetsnoshörning)
 • Fyra underarter spridda över hela östra och södra Afrika. Sammanlagt max 5 458 individer kvar, klassad som akut hotad.

  Rolig fakta: den svarta noshörningen är inte svart, utan grå. Också den vita noshörningen är grå. Orsaken till namnen lär ska vara att britterna missförstod boernas holländska namn wijd muil, bred mun, och trodde wijd betydde vit. Så döptes den ena arten till white rhino, vit noshörning. Den andra arten döptes för enkelhetens skull därefter till svart noshörning.

 • Indisk pansarnoshörning
 • Lever i små områden i norra Indien och södra Nepal. Bredde tidigare ut sig över hela subkontinenten. I dag finns åtminstone 3 500 kvar, och artens status är sårbar.

 • Sumatranoshörning
 • Världens minsta noshörning levde tidigare i hela Sydostasien men sedan människans framfart hittas den bara på Sumatra och på de sydligaste delarna av Malackahalvön. Det finns bara 100 kvar, och den klassas som akut hotad.

 • Javanoshörning
 • Precis som sin regionala kamrat levde javanoshörningen tidigare i merparten av Sydostasien.

  I dag finns kanske ett sextiotal individer kvar i nationalparken Ujung Kulon på den allra västligaste änden av Java. Arten är akut hotad, och anses vara en av de mest hotade djurarterna i hela världen.

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

 • Harsyran är vintergrön

  De syrliga bladen kan ätas året runt.

  Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

Nyligen publicerat - Natur