Hoppa till huvudinnehåll

En essäfilm om den ouppfyllda regissörsdrömmen

Viktor Granö som en av sina karaktärer med en pipa.
Viktor Granö som en av sina karaktärer med en pipa. Bild: Jonatan Sundström Viktor Granö,Yle Fem,dokumentärprogram,Theseuskomplexet

Redan som tolvåring visste Viktor Granö att han kommer att bli en stor filmregissör. Essäfilmen Theseuskomplexet berättar berättelsen om en ouppfylld dröm, och om sonens fåfänga strävan efter faderns godkännande.

I filmen möter vi den mästerregissör som Viktor Granö inte blivit. I iscensatta intervjuer presenterar han sin hyllade debutfilm, Myten om Theseus:

Som spädbarn överges Theseus av sin far, kung Aegeus av Aten. Sexton år gammal befriar Theseus Aten, sin faders rike, från dess stora plåga, monstret Minotaurus på Kreta.

På väg hem från Kreta undlåter Theseus att signalera till Aegeus att han överlevt. Aegeus kastar sig i havet. Theseus blir kung. I Granös tolkning är myten en berättelse om kampen mellan far och son.

Mästerregissören Granö framträder i fyra versioner. En välklädd intellektuell i herrgårdsmiljö, en själsligt sargad konstnär i skog och ödehus, en uppkäftig popregissör i en taklös sportbil, och en regissörspoet som ros fram längs en å och reciterar ur filmens manuskript.

Parallellt med detta ser vi ett collage av arkivmaterial från Viktors tonår: teckningar av filmplanscher, hopdrömda recensioner av Viktors mästerverk, snuttar ur högambitiösa VCR-inspelningar.

Och mellan dessa två nivåer rör sig Viktor som den man han är i dag. Han försöker förstå och förklara, för sig själv och för publiken.

Pappa förklara att det finns två sorters film. De filmer som jag brukar titta på var underhållning. Men det finns också film som är konst. Film för intellektuella. Så var min riktning given.― Viktor Granö i filmen.

Viktor Granö har tidigare varit verksam som filmkritiker, radiodokumentarist, essäist och journalist. Theseuskomplexet är hans debut som filmskapare.


Orginaltitel: Theseuskomplexet
På Arenan utan tidsbegränsning

Manus, regi & klipp: Viktor Granö
Produktion: Ab Ljud och Bild

Nyligen publicerat - Yle Fem