Hoppa till huvudinnehåll

Fästingen kallas Finlands farligaste djur, men stämmer det? Gör vårt test och se om du vet vilka djur som dödar flest människor

En fästing har sugit sig fast på huden
En fästing har sugit sig fast på huden Bild: AOP fästingar,Fästingburna sjukdomar,Bromacetylen,borrelios

Varje år dödas i medeltal 18 personer av ett djur i Finland. Djur attackerar människor, de sprider sjukdomar och orsakar olyckor.
Vet du vilka djur som är farligast?

Uppgifterna om dödsorsaker kommer från statistikcentralen från åren 1998 till 2016. De visar vilka djur som varit orsak till människors död. Under de här åren var djur inblandade i 283 personers död.

Hur många dödsfall har de här djuren orsakat i Finland 1998-2016? Testa dina kunskaper!

Läs mera:

Hästar och hund hos Sofia Kuula.

Sorkar och hästar dödar fler än huggormar - men statistik biter inte på fobier

Ormbett dödade en finländare under åren 1998 – 2016, medan gnagare och sorkfeber dödade trettioen personer. Men siffror biter inte alltid på rädslor. Sofia Kuula lider av ormfobi.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes