Hoppa till huvudinnehåll

Kasper Strömman om design: Knappar

Grafisk bild med en knapp som kvinnosymbol och en knapp som manssymbol. Svarta bilder och vit bakgrund.
Grafisk bild med en knapp som kvinnosymbol och en knapp som manssymbol. Svarta bilder och vit bakgrund. Bild: Kasper Strömman Kasper Strömman,design,färg,formgivning,knappar

Varför knäpps blusar som på Venus och skjortor som på Mars?

De flesta av oss är väl vagt medvetna om att kvinnor och män knäpper sina skjortor på olika sätt.

Man brukar få läsa ungefär en artikel i halvåret om att herrskjortor faktiskt knäpps höger-över-vänster, i motsats till kvinnors vänster-över-höger. Och sedan spekulationer över varför det blivit just så.

En allmänt godkänd teori är att män någon gång i tiden skulle ha haft lättare att greppa vapen med sin högra hand under rocken om knapparna var knäppta som dom var.

Att männens plagg liksom var ”easy access”.

Överviktig man i svart kostym i helprofil styår till höger på bilden med vit bakgrund.
Bengan knäpper skjortan på manligt vis för att lättare komma åt sitt svärd innanför kavajen. Överviktig man i svart kostym i helprofil styår till höger på bilden med vit bakgrund. Kasper Strömman,design,formgivning,knappar,jämställdhet,Kostym

En likvält godkänd teori är att hovdamer inte klädde sig själva, och därför var det mera bekvämt att sy fast deras knappar på ett sådant sätt att en högerhänt betjänt hade enklare att knäppa dem.

Vilket vanligt folk ska sedan ha härmat, och där är vi idag.

Men varför håller vi då fast i de här sederna än idag, hundratals år senare? Samhället strävar ju idag mot jämställdhet på så många olika områden – utom i just den här knappfrågan.

Kvinnor är knappast genetiskt betingade att knäppa knappar på ett annat sätt än män. Men att utmana knapp-patriarkatet tycks ända får många vara att ta jämställdheten för långt.

Så är jag den enda som ifrågasätter denna konstgjorda könsindelning på knapparna?

Jag frågar streetfashion-fotografen Liisa Jokinen vad hon tycker om fenomenet, men hon har aldrig reflekterat över saken.

Hennes svar är således kort och gott ”tradition”. Och det ju låter i och för sig rimligt.

Okej, så damblusar knäpps som på Venus, och mäns skjortor som på Mars. Så att säga.

Det finns en människogrupp som de facto känner fysiskt obehag inför knappar.

Men vad skulle då hända om båda könens skjortor knäpptes på samma sätt? Skulle det leda till veka, testosteronfattiga män med gälla röster som bara tjänade 80 % så mycket som sina makar?

Eller å andra sidan till maskulina kvinnor med oönskad skäggväxt?

En lösning är såklart att undvika knappar helt och hållet.

Och det finns en människogrupp som de facto känner fysiskt obehag inför knappar.

Tydligen kallas det koumpounofobi, och är faktiskt en existerande diagnos. Steve Jobs ska i en intervju från 2007 ha sagt att han led av den, och mycket riktigt kommer vi ihåg honom som en man som gillade polokragar.

Sedan tog det såklart inte länge för folk att dra paralleller till varför iPhonen är så gott som knapplös – men det är såklart att ta amatörpsykologin lite väl långt.

Min fråga är dock: hur kan mänskligheten rimligtvis tänka sig att någonsin lösa till exempel Israel-Palestina-konflikten, om vi inte ens lyckas få bukt på den här knappgrejen?

Det kan ta länge, men jag väntar resultat inom, säg tusen år.

För enligt mig står mänskligheten i ett viktigt vägskäl just nu.

Om vi verkligen vill ha jämställdhet mellan könen är det dags att börja jobba på den här grejen, och göra oss av med den konstgjorda indelning på kvinnliga och manliga knappar.

Det kan ta länge, men jag väntar resultat inom, säg tusen år.

två kvinnor i medeltida miljö vid trappa
Hovdamer knäppte inte sina knappar själv. två kvinnor i medeltida miljö vid trappa hovdamer

Eller så kan vi strunta i allt vad jämlikhet och rationalitet heter, och gå den traditionella, könsuppdelade rutten istället.

Och kanske vi då år 3000 kan ha knappar både från Mars och Venus som nu, och DESSUTOM kanske kommit på ett maskulint och feminint sätt att använda blixtlås på.

Min gissning är att det blir uppifrån och ner för att öppna ett herrblixtlås, och nerifrån och upp för ”fruntimren”.

Avsnitt 5 av Design 3000, ”Mode” går på Yle Fem tisdagen den 20.3 klockan 18:30. Medverkar gör Liisa Jokinen, Henrik Vibskov och Maja Gunn.

Text: Kasper Strömman

Läs också