Hoppa till huvudinnehåll

Koreaförhandlingar på Königstedt i Vanda - "inte samtal om kärnvapen"

Porten till Königstedt gård.
De "akademiska" samtalen förs bakom lyckta dörrar på statens representationsgård, Königstedt herrgård Porten till Königstedt gård. Königstedt,Vanda

Internationella Koreaförhandlingar har inletts på statens representationsgård Königstedt i Sjöskog i Vanda.

Vid niotiden i morse anlände två minibussar med mötesdelegater till Königstedt - först kom de nordkoreanska förhandlarna, sedan de sydkoreanska och slutligen de amerikanska delegaterna.

Deltagarlistan har inte offentliggjorts men den nordkoreanska delegationen leds av toppdiplomaten och USA-experten Cheo Kang-Il medan den förre amerikanska ambassadören i Sydkorea, Kathleen Stephenson ingår i den amerikanska delegationen, enligt Sydkoreanska källor.

USA representeras också av Koreaexperten Robert Carlin från Stanforduniversitetet i Kalifornien. Carlin lär ha varit en av de drivande krafterna i USA som möjliggjorde samtalen i Vanda.

Sydkorea har skickat diplomater och akademiker till mötet, som betraktas som inofficiella bakgrundssamtal där deltagarna kan utbyta åsikter mer informellt.

Robert Carlin från Stanfords universitet deltar också i samtalen i Vanda
Robert Carlin från Stanfords universitet deltar också i samtalen i Vanda Robert Carlin från Stanfords universitet deltar också i samtalen i Vanda Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT Finland,Sydkorea,USA,Nordkorea

Inga kärnvapen enligt Soini

Mötet kommer inte att diskutera kärnvapennedrustning utan snarare andra, mer akademiska frågor, säger utrikesminister Timo Soini.

- Det här är så kallade spår 1,5 samtal med akademiker och myndigheter och Finland är endast värd, men eftersom det handlar om sådana samtal så tror jag inte att man diskuterar kärnvapen, säger den finska utrikesministern.

- Det är bra att föra diskussioner och att utnyttja möjligheter som öppnades efter vinter-OS förra månaden tillägger Soini i en intervju för MTV.

Nordkorea har gjort diplomatiska trevare till omvärlden enda sedan vinter-OS, vilket har lett till överenskommelser om toppmöten med både Sydkorea och USA senare i vår.

Den nordkoreanska toppdiplomaten Choe Kang-Il på flygplatsen i Peking på väg till Helsingfors
Den nordkoreanska toppdiplomaten Choe Kang-Il på flygplatsen i Peking på väg till Helsingfors Den nordkoreanska toppdiplomaten Choe Kang-Il på flygplatsen i Peking på väg till Helsingfors Bild: Yle/reuters-tv Nordkorea,Finland

Fortsatt töväder

Tövädret som började under OS fortsätter också på kulturfronten då Sydkorea på tisdag meddelade att man kommer att skicka populära popsångare till Nordkorea i början av nästa månad.

Den sydkoreanska kulturdelegationen som besöker Pyongyang i april består av 160 personer, inklusive den populära kvinnliga popgruppen Red Velvet.

I delegationen ingår också pop och rockveteraner som Cho Yong-Pil, Lee Sunhee och Cho Jin-Hee, samt ledare från den sydkoreanska musikindustrin som bjuder på två föreställningar i stora konserthallar i Pyongyang.

Konserterna är ett tack för att Nordkorea skickade stora anhängarklackar och den berömda kvinnliga orkestern Moranbong till Sydkorea under vinter-OS.

Källor: Yle, MTV, Yonhap

Läs också