Hoppa till huvudinnehåll

Lojo erbjuder invånarna bilpool - invånarna kan hyra elbil i centrum för en kort tid

En elbil som laddas.
Bilarna är tänkta för stadstrafik. En elbil som laddas. Bild: Mostphotos/Matej Kastelic bilar,bränslen,förnybara energikällor,elbilar,elbil

Lojo stad går in för ett tvåårigt försök med bilpool tillsammans med ett företag. Alla invånare får hyra en av elbilarna som är tänkta för stadsanvändning.

Försöket kallas för Lohja Pooli och i framtiden kan försöket också omfatta andra aktörer. Till en början handlar det om mellan två och fyra bilar.

Bilarna bokas digitalt via en applikation.

Det är företaget OP Ryhmä/Pivot Wallet som levererar elbilarna och sköter de praktiska arrangemangen.

Inte särskilt dyrt

Lojo stad bygger laddningsstationer vid parkeringen vid stadshuset Monkola i centrum. Staden räknar med att det kostar 3 000 euro.

Själva bilarna kostar staden 8 500 euro per år. Att också utomstående kan använda bilarna minskar på stadens betalningsandel.

Stadshuset Monkola i Lojo
Bilarna kommer att finnas vid stadshuset i Lojo där de kan laddas. Stadshuset Monkola i Lojo Bild: Yle/Robin Lindberg stadshuset i lojo

När avtalen för stadens leasingbilar går ut kan man i framtiden i stället skaffa flera bilpoolsbilar så antalet bilar förblir det samma.

Man kan överlag se över om de bilar staden har oftare kunde vara till exempel hybridbilar i stället för traditionella bensin- och dieselbilar så länge det är ekonomiskt vettigt.

Lojo är beredd på framtiden

Lojo ser försöket som ett sätt att förbereda sig för framtida utmaningar inom kollektivtrafiken. Trafiken avregleras och förändras då en ny lag träder i kraft i sommar.

Också nuvarande system med statligt och kommunalt stöd till trafiken kommer att påverkas av förändringarna inom kollektivtrafiken.

Om försöket utfaller väl kan systemet med bilpool utvidgas, konstaterar stadsstyrelsen i Lojo.

Till exempel i de norra delarna av Lojo kunde man ta i bruk en liknande modell.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland