Hoppa till huvudinnehåll

Nu börjar rättegången kring knivhuggningarna i Åbo – var syftet terroristiskt?

Blommor på Salutorget i Åbo efter knivattack.
Blommor på Salutorget i Åbo efter knivattacken. Blommor på Salutorget i Åbo efter knivattack. Bild: Yle/Lotta Sundström Knivattack i Åbo 2017

På tisdag hålls den förberedande behandlingen av knivdådet vid tingsrätten i Åbo. Rättegången i Egentliga Finlands tingsrätt väntas locka en stor publik.

En marockansk man född år 1994 åtalas för två mord i terroristiskt syfte samt åtta försök till mord i terroristiskt syfte. I augusti i fjol attackerade mannen med två köksknivar slumpmässigt personer mellan Salutorget och Trätorget i Åbo.

I förberedelsesammanträdet utreds parternas yrkanden och skadeståndskrav, samt den åtalades svaromål. Man beslutar också om tidtabellen, går igenom vilken bevisning som åberopas och kartlägger behovet av tolkar.

Rättssalen i Egentliga Finlands tingsrätt där man håller förberedelsesammanträdet för knivdådet i Åbo.
Rättssalen i Egentliga Finlands tingsrätt där man håller förberedelsesammanträdet för knivdådet i Åbo. Rättssalen i Egentliga Finlands tingsrätt där man håller förberedelsesammanträdet för knivdådet i Åbo. Bild: Ari Welling / Yle Knivdådet i Åbo 2017,Abderrahman Bouanane,Egentliga Finlands tingsrätt

Preliminärt ska huvudförhandlingen i rättegången inledas den 9 april. Den planeras att hållas i Åbo fängelse i Starrbacka.

I rättegången har domstolen en sammansättning med tre domare, med tingsdomare Tapio Katajamäki som ordförande.

Den största frågan är om syftet var terroristiskt

Den marockanska mannen åtalas för två mord i terroristiskt syfte samt åtta försök till mord i terroristiskt syfte. Svaranden misstänks ha handlat i terroristiskt syfte genom att han har haft som avsikt att skapa stor fruktan med sin gärning.

Den som i terroristiskt syfte begår mord ska enligt strafflagen dömas till fängelse på livstid.

Det var biträdande riksåklagare Raija Toiviainen som i februari beslutade att väcka åtal för knivhuggningarna.

Toiviainen leder en åklagargrupp, till vilken också hör häradsåklagare Hannu Koistinen från åklagarämbetet i Uleåborg och överinspektör med åklagarbefogenheter Sampsa Hakala från Riksåklagarämbetet.

Biträdande riksåklagaren förutspådde i februari att en av de största frågorna under rättegången kommer att vara just om dåden hade ett terroristiskt syfte.

I oktober förpassades den åtalade på egen begäran till sinnesundersökning. Institutet för hälsa och välfärd slog senare fast att mannen var tillräknelig vid tiden för dåden.

Förundersökningen blev klar i februari

Centralkriminalpolisen blev i början av februari färdig med förundersökningen av knivdåden i Åbo.

Enligt utredningsledaren Olli Töyräs såg Abderrahman Bouanane sig som en krigare för IS. Han agerade ensam. Det fanns ingen grupp eller några andra inblandade.

Blommor på Åbo Salutorg.
Blommor på Åbo Salutorg. Bild: Yle/Lotta Sundström knivhuggning i åbo

Polisens utredningar visar att gärningsmannen hade börjat radikaliseras redan i början av år 2017, och en förändring hade skett cirka tre månader innan dåden.

Den misstänkta har inte i något skede under förundersökningen förnekat sin skuld till de misstänkta knivhuggningarna. Enligt egen utsago har han emellertid inte haft fullständiga minnesbilder av samtliga knivhuggningar.

Den huvudmisstänkte gömmer sitt ansikte bakom ett lakan.
Vid häktningsförhandlingen deltog den misstänkta via video från sjukhuset. Han gömde ansiktet bakom ett lakan när han fotograferades. Den huvudmisstänkte gömmer sitt ansikte bakom ett lakan. Bild: Lehtikuva terrorism,brott,Åbo

Hittills har den åtalade mannen inte angett sin klara ståndpunkt till huruvida han begått gärningarna i terroristiskt syfte, så som hävdas i åtalen. Just nu hålls han häktad i Åbo fängelse i Starrbacka.

Vid knivattacken den 18 augusti 2017 på Salutorget i Åbo och i dess närhet dog två personer och skadades åtta.

Läs också