Hoppa till huvudinnehåll

Nu talar Lauri Marjamäki ut om Lejonens OS-magplask: ”Jag har varit nedstämd”

Lauri Marjamäki var knäckt efter OS.
Lauri Marjamäki kom nyligen hem från en USA-resa där han kollade in potentiella VM-spelare. Lauri Marjamäki var knäckt efter OS. Bild: Lehtikuva Lauri Marjamäki,Finlands herrlandslag i ishockey

Ishockeylandslagets chefstränare Lauri Marjamäki medger att sortin ur OS fortfarande svider. Rejält. Inte minst för att Lejonen hade en chans att göra något stort.

Det har gått en månad sedan den där förlusten mot Kanada. Så länge tog det innan Lauri Marjamäki var redo att analysera OS-turneringen inför en samlad journalistkår.

Han ger ett slitet intryck, men det beror delvis på att han nyss återvänt från Nordamerika. Där har han träffat potentiella finländska VM-spelare.

Men han sticker inte heller under stol med att han hamnade i en svacka efter OS som ju slutade i en 0–1-förlust i kvartsfinalen mot Kanada.

– Det var ett åtta månaders projekt som slutade för tidigt. Det var en grym besvikelse.

Blygsamt saldo som chefstränare

Marjamäki tog över som chefstränare efter VM 2016. Under hans ledning har Lejonen kammat noll och han har stundvis kritiserats rejält.

I World Cup tog man inte en enda poäng i gruppspelet. Under VM i fjol var insatserna i det stora hela degiga och man åkte till och med på en förlust mot värdnationen Frankrike.

Lauri Marjamäki.
VM förra våren blev en stor besvikelse för Lauri Marjamäki och det ställdes många kritiska frågor. Lauri Marjamäki. Bild: Anu Laitila/All Over Press Lauri Marjamäki

Arbetssegern över USA i kvarsfinal var den enda stora höjdpunkten i turneringen som slutade i en fjärde plats.

OS var den tredje missräkningen på tre försök.

– Min tes har alltid varit: Ju mer man skriver om ishockey, desto bättre. Jag förstår att förlusterna grämer våra fans. Det spelar förstås ingen roll hur det känns för mig. Men då man satsar allt i åtta månader och allt känns tipptopp och det blir förlust, ja då svider det.

– Jag har varit ganska nedstämd. För ett par veckor sedan tänkte jag: ”Ska jag verkligen orka åka till Nordamerika?”. Men jag är övertygad om att motgångarna gör mig till en bättre tränare.

Att hans självförtroende skulle ha fått sig en törn på grund av missräkningarna med Lejonen skriver han inte under på.

– Jag har jobbat som tränare i 23 år och det ger mig en bra bas att stå på. Jag vet att jag kan, men det gäller naturligtvis att utvecklas hela tiden.

Guldet blev till sand

Marjamäki poängterar att OS-sortin var oerhört bitter med tanke på att det såg ljust ut både inför och under turneringen i Pyeongchang.

Höstens landskamper hade varit lyckade – både vad resultaten och insatserna beträffar. Dessutom inledde man OS med komfortabla segrar över Tyskland och Norge.

– Vi visste att många lag hade chans att gå långt. Också vi. Det är därför förlusten mot Kanada svider rejält.

Mikko Koskinen, Lejonen OS 2018.
Det var många tomma blickar efter uttåget i Sydkorea. Mikko Koskinen, Lejonen OS 2018. Bild: Lehtikuva Mikko Koskinen,Finlands herrlandslag i ishockey

Mot Tyskland och Norge fungerade Lejonens spel i numerärt överläge ypperligt. Däremot gjorde man bara ett mål i matcherna mot Sverige och Kanada.

– Vi visste att vi behövde en toppinsats mot Kanada, men vi klarade inte av det. Vi försvarade oss bra, men offensiven lämnade en hel del att önska. Vårt anfallsspel och vår puckkontroll var inte på den nivå som krävdes.

– Jag har gått igenom matchen och funderat på den otaliga gånger. Vi betonade vikten av att vara djärva i spelet med pucken, både före och under matchen, men resultatet blev halvdant.

Misslyckades med huvuduppgiften

Marjamäki anser också att åttondelsfinalen mot Sydkorea spelade en roll. Värdnationen stod för en stark insats och Lejonen kom inte lätt undan.

– Spelarna konstaterade under matchens gång att de är tvungna att ge sitt yttersta. Tjugo timmar senare mötte vi ett utvilat Kanada, säger Marjamäki och rannsakar sig själv:

– Tränarnas viktigaste uppgift är att hjälpa spelarna och där misslyckades vi. Tidigare under säsongen hade vi spelat modigt och kontrollerat pucken – mot Kanada gjorde vi inte det.

Tidigare under säsongen hade vi spelat modigt och kontrollerat pucken – mot Kanada gjorde vi inte det

OS-turneringen besannade farhågan om att det finländska laget var för trubbigt framåt. Chefstränaren medger att målskyttet är ett problem inom finländsk ishockey. Trots att Patrik Laine öser in mål i NHL.

– Har vi för få spelare som kan göra mål? Absolut. Det är en stötesten. Också i juniorlandslaget. Det är något vi måste jobba på.

Läs mera:

Lejonens VM-lagbygge pågår – Marjamäki vill kopiera det svenska guldreceptet

Ishockeylandslagets ledning tar emot NHL-spelare med öppna armar till VM i Danmark. Enligt Lejonens general manager Jere Lehtinen är de flesta finländska NHL-proffs positivt inställda till spel i VM-turneringen i vår.

Läs mera:

Marjamäki visade ingen självkritik efter OS-floppen: ”Vi är på rätt väg”

För första gången sedan 2002 blev Herrlejonen utan medalj i OS-hockeyn. Och för tredje gången på lika många storturneringar misslyckades Lauri Marjamäki. Men tro inte att den finländska chefstränaren visade upp något som ens påminde om självkritik.

Läs mera:

Vuojärvi: Förväntningarna kom på skam – Marjamäki bör rannsaka sig själv

Finland gjorde ett mål på 120 minuter ishockey mot kvalificerat motstånd i OS. Drömmen om guld blev till sand. Än en gång.