Hoppa till huvudinnehåll

Terrorismforskare: många obesvarade frågor kring knivattacken i Åbo

Egentliga Finlands tingsrätt den 20 mars 2018.
Egentliga Finlands tingsrätt den 20 mars 2018. Bild: Lehtikuva Knivdådet i Åbo 2017,rättegång,Åbo

Den svenske terrorismforskaren Magnus Ranstorp ser ett stort intresse i att följa med rättegången kring attacken på Salutorget. Dels för att få svar på obesvarade frågor kring motivet, dels för att se hur myndigheterna reagerar framöver.

Gärningsmannen är en marockan som bott i Finland sedan 2016. Hans bakgrund är ingen större överraskning för Ranstorp som pekar på att det under senare år funnits en lång rad med fall där individer med marockansk bakgrund varit inblandade.

– Ledarskapet för det här har varit ganska starkt i Sverige och Danmark. Genom hela Europa, i Holland, Belgien, Frankrike och Spanien har det varit väldigt många marockaner inblandade både på ledarskapsnivå och bland dem som utför terrordåd.

Ranstorp påminner att det inte handlar om endast marockaner. Terroristerna kommer från alla möjliga länder, men det finns ett ganska starkt fäste delvis för migrationsmönstren under de senaste åren från Nordafrika.

Två rättegångar samtidigt

Om den pågående rättsliga behandlingen i Åbo säger Magnus Ranstorp att det finns flera intressanta detaljer och obesvarade frågor. Han säger att alla vill ha svar på gärningsmannens egen förklaring, vad han säger i rättsalen och vilka bevis åklagaren kommer att presentera.

– Det finns massvis med oklarheter kring honom. Han har använt falska identiteter tidigare. Och vad har han gjort tidigare innan han kom till Finland 2016? Vad är hans egen förklaring till varför han utförde dådet, finns det medhjälpare, det var ju vissa personer som var medhäktade?

Av stort intresse är också hur den misstänkte kommer att uppträda i rättssalen, kommer han att berätta överhuvudtaget, säger Ranstorp.

– Kommer han att neka till brotten eller ska han säga någonting som kan vara klargörande, vi har kanske vissa indikationer på att han kommer att neka.

Samtidigt med rättegången i Åbo pågår en rättegång i Stockholm mot mannen som körde ihjäl flera personer på Drottninggatan i fjol.

Vill se effekterna

Ranstorp utgår från att det med stor sannolikhet blir en fällande dom i Åbo. Nu är det upp till åklagaren att bevisa att det fanns ett politiskt eller ett religiöst motiv bakom, säger han.

– Viktigt är att här finns individer som dött och skadats allvarligt och det är viktigt att rättvisa skipas på ett rättssäkert sätt.

Han pekar på att det inom kriminalvården förekommer fall av radikalisering och våldsbejakande extremism och att det nu gäller att kunna hantera fenomenet i en fängelsemiljö. Det finns också skäl att fundera kring var det är möjligt att förvara en sådan individ som kan påverka andra, säger Ranstorp.

– Kanske också säkerhetsarrangemanget kring en sådan individ som säkerligen många medfångar vill göra illa på olika sätt.

Läs också