Hoppa till huvudinnehåll

Tomi Kallios Twitter-debut ska bidra till att väcka hockeystaden Åbo

Tomi Kallio, 2017.
TPS lagkapten Tomi Kallio har siktet inställt på en lång slutspelsvår i Åbo. Tomi Kallio, 2017. Bild: All Over Press Tomi Kallio

När man hör namnet Tomi Kallio är nog inte nykomling det första ordet man tänker på, men det är faktiskt sant i ett sammanhang. TPS 41-årige lagkapten har nyligen debuterat på Twitter.

- Min tanke var att skapa mer publicitet för vår klubb och för sporten ishockey. Framför allt nu när slutspelet kommer igång vill vi få igång hela staden på ett lite bättre sätt än vad det har varit under de senaste åren, säger Tomi Kallio inför den första kvartsfinalmatchen mot SaiPa.

Under TPS-kaptenens första Twitterdygn fick han snabbt över tusen följare och i skrivande stund har Tomi Kallio 1 632 följare.

- Såklart så blev jag förvånad, då jag inte direkt är en sociala medier-människa. Jag hade ingen aning om hur många som skulle vara intresserade av att följa mitt konto och jag tror att jag hade varit nöjd med 50 följare. Så det var fint att se att så många började följa mitt konto.

Twitter-nykomlingen Tomi Kallio kommer att bjuda TPS-fansen på allt från åsikter till nostalgitrippar, även lite inspiration från Sverige har redan märkts när den tidigare SHL-spelaren tweetar.

- Jag försöker vara mig själv, vara ärlig och säga vad jag tycker. Det kanske blir lite saker från mina unga år och sedan kanske något från min tid i Sverige, alltså från Göteborg eller Växjö. Jag vill skapa lite slutspelskänsla och visa hur det gick till när jag spelade i Sverige. Till exempel mitt inlägg om hur Växjö Lakers gör när spelarna kommer in på isen, för de gör den biten jättebra och det var också väldigt uppskattat där.

Tomi Kallio, TPS, hösten 2016.
Tomi Kallios grundseriefacit blev 55 poäng på 58 matcher. Tomi Kallio, TPS, hösten 2016. Bild: Matti Raivio / All Over Press TPS (ishockey herrar),Tomi Kallio,FM-ligan i ishockey

Twitter kan snabbt skapa rubriker, då inte minst många journalister ofta besöker Twitter för att fiska efter nyhetsuppslag. En del medier gillar också att ta fasta på utspel som görs på Twitter, vilket har fått en del klubbar världen över att ge spelare tydliga instruktioner om vad som är en bra linje att ha på Twitter.

Enligt Tomi Kallio har han inte diskuterat med klubben gällande vad han får eller ska publicera.

- Vi har inte diskuterat någonting om det, så jag tror att jag får säga vad jag vill och så tycker jag att det ska vara. Men jag tycker att det är lite löjligt när man börjar slänga dumma ord till motspelare på sociala medier. Det är inte min stil, så jag kommer inte heller att göra något sådant.

Jag kommer att skriva på Twitter nu under våren, sedan kommer jag att avsluta den karriären

Tomi Kallios plan är att vara aktiv på Twitter så länge Åbolaget är kvar i FM-ligaslutspelet.

- Jag kommer att skriva på Twitter nu under våren, sedan kommer jag att avsluta den här karriären.

Twitterkarriären eller spelarkarriären?

- I alla fall Twitterkarriären, säger TPS-veteranen med ett skratt.

TPS har nyligen börjat använda hashtaggarna vårt lag, vår stad och vår tid. Tomi Kallio utveckar vad klubben vill kommunicera med det.

- Alla spelare känner nog lite olika gällande vad de här orden betyder. För mig betyder vårt lag att vi har haft ungefär samma lag i två år nu, så vi vet var vi har varandra och vad vi vill uppnå. Vår stad handlar om att hela staden ska heja fram oss och stötta oss. För vi tror att vi har en väldigt bra chans att göra bra ifrån oss i årets slutspel. Åbo är också en hockeystad, så jag hoppas verkligen att alla vaknar nu.

Just nu har vi det bästa laget vi har haft sedan jag kom tillbaka hit till TPS. Det är ingen tvekan om den saken

TPS slutade tvåa i grundserien och har under säsongens gång värvat spelare som Olli Juolevi, Mark Fraser, Zach Budish och Oula Palve. Två av flera saker som gör att kapten Kallio tror hårt på sitt lag.

- Just nu har vi det bästa laget vi har haft sedan jag kom tillbaka hit till TPS. Det är ingen tvekan om den saken.

Tomi Kallio och Eric Perrin i samspråk.
Tomi Kallio i samspråk med Eric Perrin, TPS-veteranen som nyligen blev den utländska spelaren som har gjort flest poäng i FM-ligan genom tiderna. Tomi Kallio och Eric Perrin i samspråk. Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press Tomi Kallio,TPS (ishockey herrar),eric perrin,FM-ligan i ishockey

Tomi Kallio blev tvåa i grundseriens poängliga. TPS-spelaren med nummer 71 på ryggen fick ihop 55 poäng på 58 matcher, vilket var fem poäng efter vinnaren, JYP:s Antti Suomela.

- Ett ärligt svar är att jag gärna hade vunnit poängligan. Men hade jag varit 23-27 år gammal hade jag säkert varit förbannad över att jag inte vann poängligan när jag var så nära. Nu kände jag bara att jag har gjort en väldigt bra säsong och att bli tvåa är mycket mer än jag någonsin trodde att jag skulle leverera som 41-åring. Så jag är mer stolt och glad över att jag blev tvåa i poängligan.

På frågan vilka Kallio ser som de största konkurrenterna är svaren ganska förväntade, men det finns självklart en anledning till det.

- Kärpät är såklart ett väldigt bra lag, det visade de också genom att vinna grundserien. Sedan har Tappara vinnarkultur, så de kommer att vara farliga. Sedan också JYP eller HIFK, beroende på vilket lag som vinner den matchserien, som kommer att bli väldigt tuff för båda lagen.

"Vi är favoriter mot SaiPa och vi vill vara det"

TPS kvartsfinalmotståndare SaiPa från Villmanstrand målar upp Åbolaget som favoriter, då TPS blev tvåa och SaiPa sjua i grundserien.

Hur ser du på den här klassiska taktiken från deras sida?

- Det är så gammalmodigt så det finns inte. Vi är favoriter och vi vill vara favoriter. Jag skulle aldrig byta plats med dem och vara sjua i serien, så jag skrattar mest åt det. Det är så gammaldags som det kan vara.

Yle Urheilu: SaiPa lähtee kampittamaan TPS:aa - "Optimistijollalla kiillotettua huvipurtta vastaan"

Henrik Tallinder och Tomi Kallio, TPS, hösten 2016.
Henrik Tallinder och Tomi Kallio är precis som i tidigare slutspel två av TPS nyckelspelare. Henrik Tallinder och Tomi Kallio, TPS, hösten 2016. Bild: Matti Raivio / All Over Press Henrik Tallinder,Tomi Kallio,TPS (ishockey herrar)

TPS - SaiPa
Matchdatum: tis 20.3, tors 22.3, lör 24.3 och mån 26.3.
Vid behov ons 28.3, tors 29.3 och lör 31.3.

Övriga kvartsfinaler:
Kärpät - Ässät
Tappara - KalPa
JYP - HIFK