Hoppa till huvudinnehåll

Washington Post: Trump planerar strafftullar på 60 miljarder dollar mot Kina

USA:s president Donald Trump i New Hampshire den 19 mars 2018.
USA:s president Donald Trump i New Hampshire den 19 mars 2018. Donald Trump,USAs president

USA:s president Donald Trump förbereder strafftullar värda sammanlagt 60 miljarder dollar om året för kinesiska produkter, rapporterar Washington Post.

Fyra regeringskällor uppger för tidningen att Trumps medarbetare hade förberett tullar för sammanlagt 30 miljarder dollar, men Trump ville fördubbla summan. Tullarna ska enligt tidningen offentliggöras på fredag.

Tullarna skulle gälla produkter som enligt Trump har tillverkats genom att använda information som Kina stulit av amerikanska företag eller har tvingat dem att överlämna till Kina i utbyte mot att få tillgång till den stora kinesiska marknaden.

Trump är enligt Washington Post speciellt intresserad av att införa tullar mot Kina eftersom frågan om USA:s handelsunderskott i förhållande till Kina var central under hans valkampanj inför presidentvalet 2016.

Om tullavgifterna blir av är det frågan om ett av de mest omfattande avgiftspaketen mot Kina som en amerikansk president i modern tid har fattat beslut om. Kina kan ge svar på tal, anser Washington Post.

Problem med immateriella rättigheter

Kina har kritiserats bland annat för problem angående immaterialrätten, det vill säga frågor som handlar om upphovsrätt, patenträtt, varumärkesrätt och liknande.

Strafftullarna gör mera skada än nytta när det handlar om att förbättra skyddet av immateriella rättigheter för amerikanska företag i Kina, anser John Frisbie som är ordförande för en sammanslutning av 200 amerikanska företag som har affärer i Kina.

Kina var USA:s största handelspartner 2017 när det gäller varor och produkter. Den amerikanska exporten till Kina uppgick till 130,4 miljarder dollar, medan Kina exporterade nästan fyra gånger så mycket till USA.

Trump har tidigare meddelat om strafftullar för stål och aluminium som ska träda i kraft den här veckan.

Kina lovar öppna upp ekonomin

Kinas premiärminister Li Keqiang har för sin del lovat att Kina kommer att öppna upp ekonomin för import och investeringar.

Li sade under en tv-sänd presskonferens i Peking att Kina planerar att slopa tullar på läkemedel och kommer att skära ned acciser för konsumentprodukter.

Li utlovade också bättre skydd för immateriella rättigheter.

- Det ska inte finnas några obligatoriska krav på teknologiöverföringar och immateriella rättigheter kommer att få bättre skydd, sade Li.

Utländska biltillverkare och andra företag har kritiserat Kina för att tvinga dem att överlämna teknologi till potentiella kinesiska konkurrenter.

Källor: Washington Post, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes