Hoppa till huvudinnehåll

Åboländska dagisbarn sådde tallfrön – viktigt för att minska klimatförändringen

en tallkvist med frön på
en tallkvist med frön på Bild: Nina Bergman / Yle tall,tallfrö

Tre åboländska daghem firar i år den internationella träddagen genom att så tallfrön. I år är det stadsskogen som är tema för FN:s internationella skogsdag.

Houtskärs daghem är för första gången med om såddagen. Trots att man tidigare nog odlat vindruvor, majs, tomater, potatis, morot, batat och apelsin, så är tallfrön något helt nytt.

– Vi har med barnen tittat på fröna, och barnen har studerat kottar och funderat på varifrån fröna egentligen kommer, berättar föreståndaren Diana Mårtensson.

Dagisbarnen i Houtskär fick på onsdagen så sina egna tallträd i mjölkburkar.

Påskgräs och tallfrön växer olika

Villa Solaris i Åbo deltar på nytt i träddagen. Tidigare har barnen planterat trädplantor i Ispois, men i år får barnen så småningom ta med sig träden hem att plantera var de vill.

– Vi har också sått påskgräs, så barnen får se hur olika frön växer, säger barnskötare Kristina Österås.

Tallen växer långsamt men är långvarig. Barnen kan lätt se hur tallen växer jämfört med det snabbt växande påskgräset.

På Äppelbo daghem i Åbo har skogsmullebarnen redan i flera år deltagit i träddagen.

– Barnen har planterat plantorna i vår mulleskog i Moikois, eller så har de fått ta hem dem som gåva till mors dag, säger barnträdgårdsläraren Marika Prost.

Barnen växer snabbare än tallfröna

Genom att odla sina egna tallplantor firar barnen skogarna i världen. I hela Finland deltar mer än 200 grundskolor och daghem, med totalt cirka 6 000 barn. I projektet sår varje barn fem tallfrön i sin burk.

I början av sommaren tar barnen hem sina plantor, eftersom tallen inte växer inomhus i den torra luften. Om alla fröna skulle gro, skulle man få 15 hektar skog.

Långlivade och växande träd är perfekta för att lagra kol. De är viktiga för att minska klimatförändringen.

Fröna till projektet har donerats av Siemen Forelia och har bekostats av Finlands Skogsstiftelse. Dagen förverkligas som ett samarbete mellan Finska Forstföreningen, Suomen Latu, Skogsmulleledarna och Finlands Svenska Idrott.

Källa: Såddagen - Mitt träd
FN:s internationella träddag (The International Day of Forests)