Hoppa till huvudinnehåll

E-post, födelseår och kön – vad vill Yle med dina uppgifter?

Yle-kontot i en mobil.
Yle-kontot i en mobil. Yle

Du har kanske på senare tid mötts av uppmaningen att logga in för att ta del av Yles tjänster och undrar varför Yle vill ha information om dig. Vi har samlat frågor med tillhörande svar i hopp om att förklara vad det handlar om.

En av de vanligaste frågorna vi får är vad vi gör med den information vi samlar in.

Det handlar om att förstå dig och dina behov. Och vi är inte ensamma om den här önskan. Dagligvaruhandeln samlar in information med hjälp av bonuskort, klädbutikerna erbjuder dig medlemskort och du kan inte titta på Netflix utan att först logga in.

Det här är ju fullt begripligt då alla ovannämnda vill sälja mera, men Yle är ju public service och med det följer icke-kommersiella värderingar, eller hur? Alldeles. Därför värnar vi extra noga om hur vi använder denna data, vi säljer den till exempel aldrig vidare och ber inte om mer information än vi behöver.

Så här skyddas uppgifterna i Yle-kontot

Yle-kontot är byggt så att all data skyddas väl och så att bara ett fåtal personer har tillgång till uppgifterna. Då andra Yle-system talar med Yle-konton kommer de bara åt anonymiserade uppgifter. På så sätt är det enklare att skydda personligt identifierbara uppgifter då de inte är utspridda på olika system.

Läs mer om dataskydd för Yle-kontot

För Yle-kontot ber vi enbart om din e-postadress, ditt födelseår och ditt kön

Det vi gör med den information du ger oss är att analysera den och baserat på analysen förbättra våra tjänster så att de blir så bra som möjligt för dig. Det här innebär till exempel att vi inom en kort framtid ska kunna rekommendera innehåll på Arenan just för dig och låta dig skräddarsy din egen nyhetssida så att till exempel just din regions innehåll prioriteras högst.

Utan den information som du bidrar med då du loggar in på Yles sidor skulle det här vara i stort omöjligt

Nu kanske du undrar om vi inte följer varje steg du tar på vår webbplats och därmed övervakar dig? Det här behöver du inte vara rädd för. Informationen samlas i en databas och våra analytiker använder denna enbart för att skapa uträkningar kring hurdant innehåll som passar dig allra bäst och på vilket sätt det ska presenteras.

Webbplatsen vet också om då du är inloggad och kan på det sättet till exempel hålla koll på när du pausar det program du tittar eller lyssnar på - och ge dig möjligheten att fortsätta där du blev. Den information du ger oss används enbart för att förbättra Yles tjänster, informationen används inte av någon annan.

Inget tvång

Du kan förstås fortsätta använda våra tjänster också utan att skapa ett Yle-konto, men vi tror att du får ännu bättre valuta för dina skattepengar och den bästa användarupplevelsen om du loggar in. Det är också vår ambition: att du ska trivas så bra som möjligt med vårt innehåll och alltid hitta sådant som är relevant just för dig.

Klicka här för att skapa ett Yle-konto!


Har du flera frågor om Yle-kontot eller informationen vi samlar in. Skriv ner dem i kommentarsfältet så svarar vi!