Hoppa till huvudinnehåll

EU lade fram kontroversiellt förslag – nu ska de amerikanska IT-jättar börja betala mycket högre skatt i Europa

Mobil Facebookapplikation.
Mobil Facebookapplikation. Bild: YLE/Rolf Granqvist app

Omkring 100 av världens största digitala företag bör betala mer i skatt, det kräver Europeiska kommissionen i det förslag som lades fram på onsdagen.

I dag betalar stora IT-jättar som Apple, Facebook och Google väldigt lite i skatt i Europa, något som stora EU-länder som Tyskland och Frankrike redan länge påtalat.

Det var EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici som presenterade förslaget på nya skatteregler.

- Det är inte rättvist att digitala företag verksamma i EU betalar drygt 9 procent i skatt medan traditionella storföretag har en skattesats som uppgår till nästan 23 procent, så kan vi inte ha det.

Pierre Moscovici i en talarstol.
Pierre Moscovic Pierre Moscovici i en talarstol. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET Pierre Moscovici,Kommissionär,Europeiska unionen,ekonomikommissionär

Kommissionen menar att de nuvarande skatteregler är föråldrade, i dag är dessutom 9 av världens 20 största företag digitala så var det inte när reglerna utformades.

IT-jättarnas digitala närvaro ska beskattas

Därför vill EU att amerikanska IT-jättar som Apple, Facebook och Google ska betala mer i skatt. Det här är företag som har en digital närvaro men inte nödvändigtvis fysisk närvaro i alla EU-länder.

Enligt kommissionen är den digitala närvaron beskattningsbar ifall de årliga inkomsterna överstiger 7 miljoner euro eller om företaget har fler än 100 000 användare i ett EU-land. Även 3000 affärsavtal för digitala tjänster anses utgöra en grund för högre beskattning.

Kommissionen lägger fram två olika lagförslag

I det första av två förslag föreslår kommissionen en tillfällig skatt på intäkter från digital verksamhet som försäljning av prenumerationer, reklam, tjänster och data.

Skatten skulle vara 3 procent och gälla ett hundratal företag som har en omsättning på minst 750 miljoner euro, varav 50 miljoner euro inom EU.

Totalt skulle den nya EU-skatten inbringa cirka 5 miljarder euro per år.

Den här tillfälliga skatten skulle vara ikraft fram till det att EU-länderna kan enas om en modell för hur storleken på beskattningen av digitala företag i de olika medlemsländerna.

"Få ett slut på lukrativa skattearrangemang"

Tanken med de nya skattereglerna är också att komma åt problemet med att IT-företag i dag kan välja i vilket land de vill betala skatt på sina vinster.

Olika EU-länderna har olika samfundsskattesatser. Till exempel har Google sitt huvudkontor i Irland, där samfundskatten är betydligt lägre än i övriga EU-länder.

"Inte riktat mot USA"

Förslaget är ändå minst sagt kontroversiellt. USA:s finansminister Steven Mnuchin har redan tidigare meddelat att han inte kan godkänna en digitalskatt som skulle drabba företag som skapar jobb och tillväxt i USA.

Under dagens presskonferens underströk EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici att de nya skattereglerna inte riktar sig mot USA utan gäller även företag som inte är amerikanska.

- Det här är inte ett anti-amerikanskt förslag.

Moscovici säger dessutom att förslaget inte är ett svar på de stål- och aluminiumtariffer som USA:s president Donald Trump har lanserat.

Förslaget delar åsikterna inom EU

Förslaget delar även åsikterna inom EU. Länder med låg samfundskatt stretar emot, men också små länder som Finland förhåller sig tveksamt.

Den finländska regeringen utgår ifrån att globala skattefrågor bör skötas internationellt dessutom befarar regeringen att det främst är de stora EU-länderna som får ta del av de nya skatteintäkterna.

För att förslaget ska bli EU-lag krävs enhällighet och i det här skedet verkar nog vägen till en kompromiss väldigt lång.

EU:s stats- och regeringschefer ska föra en första debatt om förslaget på sitt toppmöte på torsdag.