Hoppa till huvudinnehåll

Hjälte i trippelförlängning med 66 räddade skott – då blev Noora Räty veckans bästa spelare i hela världen

Noora Räty, december 2017.
Räty är en toppmålvakt och har länge burit det finska landslaget på sina axlar. Noora Räty, december 2017. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Noora Räty,Finlands damlandslag i ishockey

Landslagsmålvakten Noora Räty stod för en magisk insats då hon räddade 66 skott och förde sitt Kunlun Red Star till final i ishockeyligan CWHL. Amerikanska ESPN hyllade målvakten och valde henne till veckans bästa ishockeyspelare – i hela världen.

Noora Räty hade en svettigare kväll i den tredje semifinalmatchen mot Calgary Inferno i den kanadensiska ligan CWHL. Kinesiska Kunlun Red Star lyckades tack vare Rätys 66 räddningar ändå vinna med 1–0 genom ett segermål i den tredje förlängningsperioden.

Amerikanska Alexandra Carpenter gjorde segermålet efter 114 minuter och en sekund. Det tog Kunlun vidare till Clarkson Cup-final mot Markham Thunder på söndag.

Bäst i världen

Amerikanska ESPN valde att ösa beröm över Räty. Den tvåfaldiga OS-medaljören blev vald till veckans bästa ishockeyspelare i världen.

Räty har släppt in 1,6 mål i snitt och spelat med en räddningsprocent på 94,4. Hon vann OS-brons med Finland i Pyeongchang tidigare i år.

Spelare från olika ligor, inklusive NHL, nomineras för att ha chansen till titeln bäst i världen.