Hoppa till huvudinnehåll

Konståkningsgodis i dagarna fem: Följ med VM på Yles kanaler

Viveca Lindfors, EM 2018.
Viveca Lindfors får visa upp sig i Milano. Viveca Lindfors, EM 2018. Bild: All Over Press Viveca Lindfors,konståkning

Viveca Lindfors är Finlands största hopp i konståknings-VM i Milano denna vecka. Hon och isdansarna Cecilia Törn-Jussiville Partanen har i bästa fall chanser att nosa på topp-15.

Trots att OS avslutades för mindre än en månad sedan finns en stor del av världseliten på plats i Milano för VM-tävlingarna i konståkning.

Finland representeras av Viveca Lindfors och Valtter Virtanen i singel samt Cecilia Törn och Jussiville Partanen i isdans.

Virtanen får tänja sig för att vika en plats i friprogrammet bland de 24 främsta, medan Törn-Partanen i flera toppars frånvaro har chanser till topp-20.

De största blåvita förväntningarna ligger ändå på 19-åriga Lindfors axlar.

– Hon var 20:e i VM för två år sedan, precis som Emmi Peltonen i OS, och om hon lyckas är en placering mellan 15 och 20 helt realistisk, anser Yle Sportens konståkningsreferent Marianne Nyman.

”Helt säkert revanschsugen”

Lindfors skrinnade hem en OS-biljett i höstas, men fick inte åka till Pyeongchang. Istället lade Peltonen beslag på Finlands enda plats tack vare högre säsongsbästapoäng vid OS-uttagningen.

Efter det, vid de nordiska mästerskapen i början av februari, trumfade ändå Lindfors de poängen med nytt personligt rekord 166,63 och fick därmed åka till Milano.

– Hon är helt säkert revanschsugen och vill visa vad hon går för, men säsongen har varit jättelång. Den har ju pågått ända sedan hon tog OS-platsen i september, påminner Nyman.

Damernas kortprogram inleder VM på onsdag, medan det fria programmet avgörs på fredag.

Tävlingarna visas direkt på Yle Arenan och som sammandrag på TV2 varje kväll. Arenasändningarna går utan referat, medan tv-sändningarna refereras på svenska av Marianne Nyman.

Program:

Onsdag 21.3
kl. 11.40 (Arenan) Damer kortprogram
kl. 18.00 (TV2) Damer kortprogram
kl. 19.15 (Arenan) Paråkning kortprogram
kl. 22.50 (TV2) Paråkning kortprogram

Torsdag 22.3
kl. 10.55 (Arenan) Herrar kortprogram
kl. 18.00 (TV2) Herrar kortprogram
kl. 19.50 (Arenan) Paråkning friprogram
kl. 23.00 (TV2) Paråkning friprogram

Fredag 23.3
kl. 11.55 (Arenan) Isdans kortprogram
kl. 18.00 (TV2) Isdans kortprogram
kl. 19.25 (Arenan) Damer friprogram
kl. 22.45 (TV2) Damer friprogram

Lördag 24.3
kl. 10.55 (Arenan) Herrar friprogram
kl. 16.15 (Arenan) Isdans friprogram
kl. 17.10 (TV2) Herrar friprogram och isdans friprogram

Söndag 25.3
kl. 15.25 (Arenan) Gala
kl. 17.45 (TV2) Gala

Läs mera:

OS-representanten Emmi Peltonen lyser med sin frånvaro vid nästa veckas VM – experten förklarar varför

Det råder ett tufft konkurrensläge i den nationella eliten i konståkning just nu. Emmi Peltonen OS-debuterade i Pyeongchang med en 20:e plats i damtävlingen, men vid VM nästa vecka är det Viveca Lindfors som är Finlands representant. Yle Sportens Marianne Nyman förklarar varför.

Läs mera:

Världsrekord och värdiga vinnare i OS-konståkningen – kvintupelhopp nästa?

OS i Pyeongchang går till historien som en tävling där konståkningsmedaljerna gick till “rätt” adresser. Ikoniska åkare belönades med de medaljer de eftersträvat länge, samtidigt som de senaste årens unga dominanter fick sitt, skriver Yle Sportens konståkningsexpert i sin OS-analys.