Hoppa till huvudinnehåll

Lågutbildade får klart sämre cancervård än högutbildade - åtminstone i Sverige

Apparat för traditionell strålbehandling.
Arkivbild på en apparat för traditionell strålbehandling. Apparat för traditionell strålbehandling. Bild: Mostphotos/Minko Chernev cancer,hälsovård,onkologi,strålbehandling

I Sverige kunde 2 900 människoliv räddas varje år om lågutbildade fick lika bra vård då de insjuknar i cancer som de högutbildade får. Det rapporterar Sveriges radio på basis av en studie från svenska Cancerfonden.

En ny rapport från svenska Cancerfonden pekar på stora ojämlikheter i cancervården.

Den visar att utbildningsnivån påverkar risken att dö i cancer och att personer med låg socioekonomisk status löper betydligt högre risk att dö i cancer jämfört med välbeställda personer.

I studien påpekas att patienter från högre socioekonomiska grupper har en starkare benägenhet att söka vård och att ställa högre krav på vården än de lågutbildade.

De följer också behandlings- och läkemedelsrekommendationer i större utsträckning än personer från lägre socioekonomiska grupper.

Men enligt rapporten bidrar vårdpersonalen till ojämlikheten.

Vi ser framförallt skillnader i vården

Sveriges radio har intervjuat Jan Zedenius som är överläkare och medicinskt sakkunnig på svenska Cancerfonden.

- Det är lätt att föreställa sig att de med hög utbildning är pålästa och kräver mer, men det är framför allt skillnader i vården vi ser, säger Jan Zedenius som är överläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden.

Det är alltså inte i första hand patientens beteende som det handlar om, enligt Zedenius. Det finns klara skillnader i vilken typ av utredning man får och vilken typ av behandling man får.

- Som med kvinnor där man misstänker en lungcancerdiagnos. Fram till det att man har etablerat diagnosen tar det betydligt längre tid, om kvinnan har låg utbildning, säger Jan Zedenius till Sveriges radio.

- Vi har andra exempel där män med högre utbildning oftare får genomgå skelettundersökning när de har prostatacancer, till exempel. Det är skillnader vi kan peka på, menar Jan Zedenius på svenska Cancerfonden.

35-40 procent högre risk att dö i cancer som lågutbildad

Den här forskningen visar att dödligheten i cancer är mellan 35 och 40 procent högre för cancerpatienter av låg socioekonomisk status.

Dödligheten är högst bland lågutbildade män.

Den svenska Cancerfonden kräver bland annat att landstingen nu ska sätta upp mätbara mål för hur man ska minska klyftorna i cancervården.

Man kräver också att alla vårdutbildningar ska ha ökat fokus på socioekonomiska skillnader i hälsa och vårdbehov.

Källor: SR, Cancerfonden

Läs mera:

Ny medicin gör dina celler till levande cancermördare: "Revolution i sättet vi behandlar cancer på"

En ny form av cancerbehandling hyllas som en revolutionerande metod. I USA används behandlingen på svårt sjuka och nu väntas den godkännas i EU på sommaren.