Hoppa till huvudinnehåll

Oerhört svårt, men inte helt omöjligt – här är Mäkäräinens odds för världscupseger

Anastasija Kuzmina och Kaisa Mäkäräinen, med Magnus Eklövs analysvinjett.
Anastasija Kuzmina och Kaisa Mäkäräinen, med Magnus Eklövs analysvinjett. Bild: EPA / Yle Kaisa Mäkäräinen,Anastasija Kuzmina

Världscupen i skidskytte avslutas den här veckan i ryska Tiumen. Kaisa Mäkäräinen som jagar karriärens tredje seger har ett svårt läge. Nu måste hon verkligen lyckas genast från fredagens sprint. Men det räcker kanske ändå inte.

Efter att ha tappat världscupledningen efter svaga insatser på Holmenkollen är Kaisa Mäkäräinen nu i ett läge att hon måste lyckas om hon vill kämpa om seger i den totala världscupen. Skillnaden – med de två sämsta tävlingarna borträknade – är 52 poäng till Anastasija Kuzminas fördel.

I Tiumen tävlas det i sprint, jaktstart och masstart. För att lyckas erövra tillbaka den gula ledartröjan måste Mäkäräinen prestera säsongens bästa vecka.

Inte helt omöjligt, men definitivt en svår uppgift.

Två perfekta lopp kan bädda för succé

Det som krävs av Mäkäräinen i säsongens sista lopp är framför allt att placera sig bättre än Kuzmina.

Om Mäkäräinen vinner alla tre tävlingar räcker det för Kuzmina att bli fyra i alla lopp för att segern ska gå till slovakiskan. Är Mäkäräinen trea i alla lopp räcker det med att Kuzmina är tionde. Alltså inte omöjligt för Mäkäräinen, men verkligen inte lätt.

Anastasija Kuzmina och Kaisa Mäkäräinen skjuter.
Mäkäräinen och Kuzmina duellerar i spåret och på vallen Anastasija Kuzmina och Kaisa Mäkäräinen skjuter. Bild: EPA Kaisa Mäkäräinen,Anastasija Kuzmina

Om vi fortsätter spekulera och ser på lite övriga möjliga scenarier med en bra, men inte perfekt start för Mäkäräinen och lite darriga prestationer av Kuzmina, så blir upplägget intressant.

Om Mäkäräinen till exempel är sjätte i sprinten och tredje i jakstarten, samtidigt som Kuzmina placeringar är tionde och fjärde, blir masstarten helt avgörande. Om Mäkäräinen sedan vinner masstarten och Kuzmina är 21:a, vinner Mäkäräinen världscupen.

Om Mäkäräinens placeringar i de två första tävlingarna är trea och tvåa, medan Kuzmina är tionde och fjärde, blir poängskillnaden inför den avslutande masstarten 24 poäng. Det betyder att om Mäkäräinen vinner masstarten måste Kuzmina vara bland de sju främsta.

Masstartscupen ett andra mål

En seger i världscupen kräver alltså att Mäkäräinen kniper pallplaceringar i alla tre loppen och att Kuzmina inte når pallen i ett enda. Kuzmina, som haft ett bra flyt i de senaste tävlingarna, kör på hemmaplan i sin födelsestad Tiumen.

Dessutom drar hon nytta av att flera nationer och idrottare bojkottar världscupavslutningen. Borta är potentiella pallkandidater som Veronika Vitkova, Marie Dorin Habert, systrarna Semerenko, Julija Dzjyma, Susan Dunklee och Rosanna Crawford.

Mäkäräinen i sin tur har haft en negativ trend allt sedan OS och att nu få den vänd är ingen enkel uppgift. Men skidskytte bjuder ofta på överraskningar – kanske även denna gång.

Om chansen till världscupseger ryker så kämpar Mäkäräinen ännu om seger i masstartscupen. Där ligger hon på samma poäng som Laura Dahlmeier inför söndagens tävling. Den enkla regeln som där gäller för cupseger är att komma före tyskan i mål.

Programmet i Tiumen:

Herrar sprint, torsdag 22.3 kl. 15.40 TV2
Damer sprint, fredag 23.3 kl. 15.35 TV2
Herrar jakstart, lördag 24.3. kl. 13.55 Arenan, kl. 15.10 TV2
Damer jakstart, lördag 24.3 kl. 15.55 TV2
Herrar masstart, söndag 25.3 kl. 14.50
Damer masstart, söndag 25.3 kl. 16.50 TV2

Läs mera:

Eklöv: En sketen torsdag förstörde allt för Mäkäräinen

Torsdagen den 15.3 var en urusel dag för Kaisa Mäkäräinen. I en tävling sabbade hon segerchanserna i tre cuper. Den negativa trenden från OS vill inte släppa taget.

Läs mera:

Mäkäräinen håller hoppet om totalsegern vid liv: "Kan gå andra vägen nästa vecka"

Efter en blytung helg är Kaisa Mäkäräinen långt från sin tredje totalseger i världscupen. Hon håller hoppet uppe, men tycker att det har pratats om läget i sammandraget för mycket i ett par månader.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport