Hoppa till huvudinnehåll

Palestiniernas 17-åriga "Jeanne d'Arc" har dömts till åtta månaders fängelse

Ahed Tamimi.
17-åriga Ahed Tamimi åker enligt uppgifter i fängelse i åtta månader för att ha angripit en israelisk polis. Hon har blivit en symbol för den palestinska frihetskampen. Ahed Tamimi. Bild: EPA Ahed Tamimi

Den 17-åriga palestinska aktivisten Ahed Tamimi har dömts till åtta månaders fängelse. Hon blev i december en symbol för den palestinska motståndsrörelsen.

Ahed Tamimi blev världskänd i december då en film där hon sparkar och slår två israeliska soldater i sin hemby Nabi Saleh, nära Ramallah på Västbanken, blev viral.

Strax innan hade hon fått veta att hennes 15-årige kusin hade skjutits i huvudet med gummikulor av israelisk militär. Tamimi själv var då 16 år gammal.

Ahed Tamimi greps dagen därpå och åtalades för misshandel och en rad andra förseelser som gjorde att myndigheterna kunde hålla henne inspärrad. Brotten hon åtalades för sträckte sig tillbaka till 2016 då hon var 15 år gammal.

Alla åtal utom fyra förkastades.

- Den uppgörelse som har nåtts innebär att man släpper alla de åtal som höll henne fängslad tills rättsfallets slut bevisar att häktningen av Tamimi mitt i natten, och de juridiska åtgärderna mot henne, var steg som togs för att hämnas, säger Tamimis advokat Gaby Lasky.

Lasky säger att Tamimi har gått med på uppgörelsen.

"Det blonda håret avgör"

Fallet Tamimi fick enorm internationell uppmärksamhet. I brist på synliga palestinska förebilder dubbades hon raskt av västvärlden till Palestinas Jeanne d'Arc och Rosa Parks.

Hon kommer från en välkänd aktivistfamilj som är känd för sitt motstånd mot ockupationen. Hon har trots sin unga ålder varit inblandad i en lång rad sammandrabbningar med de israeliska styrkorna.

Ahed Tamini har ett stort stöd bland palestinier runt i världen.
Bild på Ahed Tamimi som 10 år gammal svingar en knytnäve på israeliska soldater. Ahed Tamini har ett stort stöd bland palestinier runt i världen. Palestina,Israel

Orsaken till myndigheternas hårda behandling av henne är att de inte vill att hon ska ge hopp och symbolik åt andra palestinska aktivister. Att en uppgörelse åstadkommits nu är enligt Haaretz på grund av att militären snabbt vill få hela ärendet undanstökat.

Rättegången har ägt rum bakom lyckta dörrar, trots att Tamimi själv ville göra den offentlig.

Det finns många liknande fall, liknande, unga aktivister som Tamimi, men oftast når de inte nyhetströskeln. Experter menar att det som gör Ahed Tamimi speciell är hennes utseende – i en analys i Haaretz jämförde journalisten Avshalom Halutz henne med israeliska fotomodellen Bar Refaeli, och konstaterade att Tamimis blonda hår gör att israelerna måste se henne som en medmänniska.

I en intervju med Svenska Yle konstaterade svenska mellanösternexperten Anders Persson vid Lunds universitet samma sak, och att israeliska säkerhetsstyrkor därför måste oskadliggöra henne.

- Det är ingen tvekan om att hon har hjältestatus. Hon har ett fördelaktigt utseende och gör sig bra på bild. Hon är inte ännu ett hot men risken finns ju, sade Persson i december.

Läs mera:

Ahed Tamimi i fängelset i Ofer på Västbanken.

Varför är Israel rädd för en 17-årig flicka? Ahed Tamimi beskrivs som palestiniernas Jeanne d´Arc

Vissa hyllar henne som en frihetshjälte medan andra ser henne som en terrorist efter att hon sparkat och slagit två israeliska soldater. Idag, på sin 17 års dag, skulle Ahed Tamimi ställas inför israelisk militärdomstol men rättegången blev uppskjuten till nästa vecka.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes